Çek/Senet Bordoları
Yönetim Sistemi ›› Finans Yönetimi ›› Finans Tanımları ›› Finans İşlemleri ››
Çek/Senet Bordroları
İşletme, çek veya senetle yaptığı tahsilatların ve ödemelerin bu alandan kaydını yaparak portföy oluşmasını sağlar.
Çek/Senet Girişi; Cari hesaplardan alınan çek/senet bilgilerinin kaydedilmesinde kullanılır.
Çek/Senet Çıkış (cari hesaba); Portföyde bulunan müşteri çeklerinin/senetlerinin veya işletmenin kendi çeklerinin/senetlerinin cari hesaplara borç karşılığında verilmesinde kullanılır.
Çek/Senet Çıkış (banka tahsil); Portföydeki çeklerin/senetlerin bankaya takasa çıkarıldığında kullanılır.
Çek/Senet çıkış (banka teminat); Portföydeki çeklerin bankaya teminat gösterilsinde kullanılır.
Tahsil edilmiş Çek/Senetler: Tahsil işleminin gerçekleştiği çekler/senetler için kullanılır.
Tahsil edilmemiş Çek/Senetler: Portföyde, Ciro edildi, Teminata verildi,Tahsile verildi ve Tahsil edilemiyor statüleri için geçerlidir.
Karşılıksız Çek/Senetler: Hareketin giriş tarihindeki kur bilgisi dikkate alınır. Karşılıksız, İade edildi ve Protesto edildi statüleri için geçerlidir.
Ciro edilmiş Çek/Senetler: Ciro edilmiş çekler ve senetler eğer tahsil edilmemişse rapor tarihindeki kur dikkate alınır. Tahsil edilmişse hareket tarihindeki kur üzerinden hesaplamalar yapılır.
Çek/Senet Statüleri
Statü
|
Açıklama
|
Portföyde
|
Girilen çek veya senedin henüz portföyde olduğunu, işlem görmediğini gösterir.
|
Ciro Edildi
|
Portföyde bulunan çek veya senetlerin başka bir cari hesaba verilmesidir.
|
Teminata Verildi
|
Çek veya senedin bankaya teminata verildiğini gösterir.
|
Tahsile Verildi
|
Çek veya senedin bankaya takasa çıkarıldığı, tahsile verildiğini gösterir.
|
Karşılığı Yok
|
Çek veya senedin müşteride veya bankada karşılığının olmadığını gösterir.
|
Tahsil Edilemiyor
|
Çek ve senedin, karşılığının olmadığı bilgisi alındıktan sonra üzerinin yazılması durumudur.
|
Erişim ağacından Yönetim Sistemi-->Finans Yönetimi-->Finans İşlemleri-->Çek/Senet Bordoları işlemleri takip edilir.
Çek/Senet Girişi
Açılan Çek/Senet Bordroları ekranında;
- Çek/senet türü seçildikten sonra Ekle butonuna tıklanarak veya Sağ Tıkla/F9-->Ekle-->X Girişi/Çıkışı işlemleri takip edilerek işletmeye girişi ve çıkışı yapılan çek ve senetler portföye kaydedilir.
- Cari hesaplar, işletmeden mal veya hizmet alımları yaptıklarında ödemeyi çek veya senetle yaparlarsa; Çek/Senet Girişi seçimi yapılıp Ekle butonuna tıklanır.
- Açılan Çek/Senet Girişi ekranında Bordo No otomatik olarak seçili gelir.
- Tarih günün tarihi seçili olarak gelir. Çek Basım Tarihi bu alandan seçilir.
- Özel Kod alanından çekleri/senetleri gruplamak için kullanılan 17 karakter uzunluğunda bir alandır. İşletmenin işleyişine göre özel kod ataması yapılabilir. Belge No alanından da isteğe bağlı olarak belge sıra numarası girilebilir.
- Lokasyon alanında giriş yapılan lokasyon seçili olarak gelir. Genel Müdürlük olarak giriş yapılmışsa da bu alandan çek/senet girişinin yapılacağı lokasyon seçimi yapılır.
- Cari Hesap Bilgileri tablosu altından da Cari Kodu veya Cari Ünvanı alanlarından birinde F10 tuşuna basılarak veya butonuna tıklanarak çekin/senedin tahsil edileceği cari hesap seçilir.
- Bordro satırları altından da Sağ Tıkla/F9-->Müşteri Çeki/Senedi adımları takip edilir.
- Açılan Müşteri Çeki/Senedi ekranında Portföy No otomatik olarak seçili gelir.
- Vade alanından çekin/senetin tahsil edileceği tarih seçilir. Banka tablosundan; çekin/senedin tahsil edileceği cariye ait hesap numarası ve bu hesap numarası hangi banka şubesine ait ise o bankanın bilgileri ilgili alanlardan girilir.
- Çekin/senedin keşide edildiği yerde değilde aynı bankanın başka bir şubesinden tahsil edilmesi durumunda Muhabir Şube alanından ilgili banka bilgileri girilir. Ödeme Yeri alanından da çekin/senedin muhabir şubenin bulunduğu yer belirtilir.
- Seri No alanına çekin/senedin seri numarası girilir. Borçlu alanında, Çek/Senet Girişi ekranında seçilen cari hesap otomatik olarak seçili gelir.
- Tutar alanından da çekin tutarı girilir.
- Kaydet butonuna tıklanır.
Çek/Senet başlık bilgileri
Bordro No: Sistem tarafından otomatik olarak verilen bordro(belge) sıra takip numarasıdır.
Portföy No: İşletmenin elinde bulunan çek veya senetlerin tümüne portföy denir. Sistem tarafından otomatik olarak verilen portföy sıra numarasına portföy no denir.
Vade: Çek/Senedin ödendiği/tahsil edildiği tarihtir.
Özel Kod: Çek ve senetleri gruplamakta kullanılan 17 karakter uzunluğunda ikinci bir kodlama alanıdır.
Muhabir Şube: Çek ve senet işlemlerinin işletmenin belirlediği banka şubesinden değilde aynı bankanın başka şubesinden gerçekleştirilmesi durumunda bu alandan işlemin gerçekleştirildiği şube bilgisi girilir.
Ödeme Yeri: Bu alandan, muhabir şubenin adres bilgileri girilebilir.
Seri No: Çek veya senedin üzerinde yazılı olan seri numarası bu alandan girilir.
- Müşteri Çeki ekranında Kaydet butonuna tıklandıktan sonra girişi yapılan müşteri çeki Çek Girişi ekranına düşer.
- Çek/Senet Bordro satırları kullanılarak da çekin/senedin kontrolleri yapıldıktan sonra Kaydet butonuna tıklnır ve çek girişi onaylanmış olur.
Çek/Senet Çıkışı(Cari Hesaba)
- Mal veya hizmet satın alımlarında cari hesaplara ciro edilen bir çek var ise; Çek/Senet Çıkışı(Cari Hesaba) seçimi yapıldıktan sonra Ekle butonuna tıklanır.
- Ekle butonuna tıklandıktan sonra açılan Çek/Senet Çıkışı(Cari Hesaba) ekranında; Tarih günün tarihi seçili olarak gelir. Çek/Senet Basım Tarihi bu alandan seçilir.
- Özel Kod alanından çekleri/senetleri gruplamak için kullanılan 17 karakter uzunluğunda bir alandır. İşletmenin işleyişine göre özel kod ataması yapılabilir. Belge No alanından da isteğe bağlı olarak belge sıra numarası girilebilir.
- Lokasyon alanında giriş yapılan lokasyon seçili olarak gelir. Genel Müdürlük olarak giriş yapılmışsa da bu alandan çek/senet çıkışının yapılacağı lokasyon seçimi yapılır.
- Cari Hesap Bilgileri tablosu altından da Cari Kodu veya Cari Ünvanı alanlarından birinde F10 tuşuna basılarak veya butonuna tıklanarak çekin/senedin borç karşılığında verileceği cari hesap seçilir.
- Bordro satırları altından da Sağ Tıkla/F9-->Kendi Çekimiz/Senedimiz işlemleri takip edilir.
- Açılan Firma Çeki ekranında Portfoy No otomatik olarak gelir.
- Vade alanı günün tarihi olarak seçili gelir. Çekin/Senedin basım tarihi seçilir.
- İşletmenin çalıştığı banka hesap bilgileri ilgili alanlardan girilir. Banka Şube kodu girilir.
- Çekin müşteri tarafından ilgili bankanın başka bir şubesinde ciro edilebilmesi durumunda muhabir şube bilgisi ilgili alandan girilir. Keşide(ödeme) yeri seçilir. Tutar alanından çekin tutarı girilir.
- Kaydet butonuna tıklanır.
- Çek ve Senedin Cari Hesaba Ciro Edilmesi
Eğer portföye başka bir cari hesaptan alınan çek veya senet işletmenin borcu karşılığında başka bir cari hesaba ciro edilecekse;
- Çek/Senet Çıkışı(Cari Hesaba) seçeneği seçilip, Ekle butonuna tıklandıktan sonra açılan Çek/Senet Çıkış(Cari Hesaba) ekranında;
- Tarih günün tarihi seçili olarak gelir. Çek/Senet Basım Tarihi bu alandan seçilir.
- Özel Kod alanından çekleri/senetleri gruplamak için kullanılan 17 karakter uzunluğunda bir alandır. İşletmenin işleyişine göre özel kod ataması yapılabilir. Belge No alanından da isteğe bağlı olarak belge sıra numarası girilebilir.
- Lokasyon alanında giriş yapılan lokasyon seçili olarak gelir. Genel Müdürlük olarak giriş yapılmışsa da bu alandan çek/senet çıkışının yapılacağı lokasyon seçimi yapılır.
- Cari Hesap Bilgileri tablosu altından da Cari Kodu veya Cari Ünvanı alanlarından birinde F10 tuşuna basılarak veya butonuna tıklanarak çekin/senedin borç karşılığında verileceği cari hesap seçilir.
- Bordro satırları altından da Sağ Tıkla/F9-->Ciro işlemleri takip edilir.
- Açılan Müşteri Çekleri/Senetleri ekranında, portföyde bulunan ciro edilecek çekler/senetler arasından ilgili çek/senet SEC kolon başlığı altından işaretlendikten sonra Aktar butonuna tıklanarak Çek/Senet Çıkış(Cari Hesaba) ekranına aktarılır. Burada da aktarılan çekler/senetler işlem onyalanmadan önce seçilip Sağ Tıkla/F9-->Çek/Senet İncele adımları takip edilerek kontrol edilebilir.
- Tüm bu işlemlerden sonra Kaydet butonuna tıklanarak ciro edilen çeklerin/senetlerin bilgileri kaydedilir.
Sıralı Çek/Senet Oluşturma
Tutarları aynı fakat vadeleri farklı, aynı cari hesaptan alınan müşteri çek ya da senetlerini veya aynı cari hesaba verilen işletmenin kendi çek ya da senetlerini kaydetmek için kullanılır.
- Çek/Senet Bordroları ekranında; Çek/Senet Çıkış(Cari Hesaba) seçeneği seçili iken Ekle butonuna tıklanarak veya Sağ Tıkla/F9-->Ekle--Çek/Senet Girişi-Çıkışı(Cari Hesaba) adımları takip edilir.
- Açılan Çek/Senet Girişi-Çıkışı ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra aynı cariden alınmış ya da aynı cariye verilmiş çekler/senetler arasından sıralı çek/senet üretilecek tutarı aynı olan çek ya da senet seçilip, Çek/Senet Çıkış ekranına aktarıldıktan sonra; bordro satırları altından Sağ Tıkla/F9-->Sıralı Çek/Senet Oluştur seçimi yapılır.
- üretilecek çek ya da senet sayısı,
- bu çek ya da senetlerin vadeleri; belirli aralıklarla ya da her ayın belirli bir günü belirlendikten sonra Oluştur butonuna tıklanır.
- Oluştur butonuna tıklandıktan sonra;
- Belirli aralıklarla çek senet üretimi seçeneği kullanılmışsa vade aralığı gün olarak verilir. Seçilen ilk çek ya da senedin vadesi esas alınarak belirlenen gün aralığındaki vadelere sahip çek ya da senetler
- Vadesi her ayın belirli bir günü olan çekleri/ senetleri üretmek için, her ayın belli bir günü alanında istenen günün ayın kaçıncı günü olduğu belirtilmişse de Vadesi belirlenen gün olan çek ya da senetler
program tarafından otomatik olarak üretilir. Üretilen her çek ya da senet ayrı ayrı satırlarda bordroda yer alır.
Üretilen bu çek ve senetlerin portföy numaraları, esas alınan çek veya senedin portföy(sıra) numarasından artarak devam eder.
Gerek belirli aralıklarla gerekse her ayın belirli bir gününe çek/senet üretilirken vade tarihi 30 çeken aylar için önemlidir. Program verilen vade ya da gün opsiyonunu gözönüne alarak kısa ayları da 30 güne tamamlayarak çek ya da senet üretir.
- Tüm bu işlemlerden sonra Kaydet butonuna tıklanarak farklı portföy numuraları verilerek üretilen çek ve senetler kaydedilir.
İşlem Bordroları
Çek ve Senet giriş/çıkış işlemleri yapıldıktan sonra, işletmenin portföyünde bulunan çek ve senetlerin işlem görmesi halinde tüm çek ve senet hareket bilgileri işlem bordroları ile sisteme kaydedilir.
- İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki)
- Müşteri İade; İşletme portföyünde bulunan müşteri çekinin müşteriye iade edilmesi durumunda;
seçimleri yapıldıktan sonra Ekle butonuna tıklanır veya Sağ Tıkla/F9-->Ekle-->İşlem Bordrosu... adımları takip edilir.
- Özel Kod ve Belge No alanları doldurulup, ilgili tarih ve lokasyon seçimleri yapılır.
- Daha sonra Sağ Tıkla/F9-->Çekler işlemleri takip edilerek işletme portföyününe daha önce girişleri yapılmış çekler arasından iade edilecek çek/çekler seçilir.
- Açılan Müşteri Çekleri ekranında listelenen çekler arasından müşteriye iade edilmiş çek/çekler, SEC kolon başlığı altındaki kutucuklar işaretlenerek, seçilir, Aktar butonuna tıklanır.
- Aktar butonuna tıklandıktan sonra seçilen çek/çekler Müşteriye İade Edilen Çekler ekranına aktarılır. Buraya aktarılan çek/çekler seçildikten sonra Sağ Tıkla/F9-->İncele işlemleri takip edilerek seçilen çekin/çeklerin bilgileri iade işlemini onaylamadan önce kontrol edilebilir.
- Tüm bu işlemlerden sonra Müşteriye İade Edilecek Çekler ekranında Kaydet butonuna tıklanarak iade edilen çekin/çeklerin bilgileri kaydedilir.
- İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki)
- Portföyden Tahsil; İşletme portföyünde bulunan müşteri çekinin müşteriden tahsil edilmesi durumunda;
İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki)-->Portföyeden Tahsil seçimleri yapılıp, Ekle butonuna tıklanır.
- Açılan Portföyden Tahsil Edilen Çekler ekranında, Özel Kod ve Belge No alanları doldurulup, ilgili tarih ve lokasyon seçimleri yapılır.
- Daha sonra Sağ Tıkla/F9-->Çekler işlemleri takip edilerek işletme portföyününe daha önce girişleri yapılmış çekler arasından müşteriden(cariden) tahsil edilen çek/çekler SEC kolon başlığı altındaki kutucuklar işaretlenerek seçilir.
- Çek/Çekler seçildikten sonra Aktar butonuna tıklanır. Aktar butonuna tıklandıktan sonra seçilen çek/çekler Portföyden Tahsil Edilen Çekler ekranına aktarılır. Buraya aktarılan çek/çekler seçildikten sonra Sağ Tıkla/F9-->İncele işlemleri takip edilerek seçilen çekin/çeklerin bilgileri tahsil işlemini onaylamadan önce kontrol edilebilir.
- Tüm bu işlemlerden Kaydet butonuna tıklanarak tahsil edilen çekin/çeklerin bilgileri kaydedilir.
- Öncelikle, bankadan tahsile verilecek çekin/çeklerin bankaya takasa çıkarılması gerekir. Çek ve Senet Bordroları ->Çek çıkış (bankada tahsil) adımları takip edilerek ilgili çekler seçilen banka hesabına çıkılır. Bu çekin/çeklerin durumu ''Tahsile Verildi" olur.
- Daha sonra bankadan tahsil edildiği bilgisi geldiği zamanda İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki)--> Bankada Tahsil adımları takip edilerek, tahsil edilen çekin/çeklerin bilgileri kaydedilir.
- Açılan Bankada Tahsil Edilen Çekler ekranında, Özel Kod ve Belge No alanları doldurulup, ilgili tarih ve lokasyon seçimleri yapılır.
- Daha sonra Sağ Tıkla/F9-->Çekler işlemleri takip edilerek bankaya tahsile çıkarılan çekler arasından tahsil edilen çek/çekler SEC kolon başlığı altındaki kutucuklar işaretlenerek seçilir.
- Çek/Çekler seçildikten sonra Aktar butonuna tıklanır. Aktar butonuna tıklandıktan sonra seçilen çek/çekler Bankadan Tahsil Edilen Çekler ekranına aktarılır. Buraya aktarılan çek/çekler seçildikten sonra Sağ Tıkla/F9-->İncele işlemleri takip edilerek seçilen çekin/çeklerin bilgileri tahsil işlemini onaylamadan önce kontrol edilebilir.
- Tüm bu işlemlerden sonra Kaydet butonuna tıklanarak tahsil edilen çekin/çeklerin bilgileri kaydedilir.
- Portföyde Karşılıksız; İşletme portföyünde bulunan müşteri çeklerinin "Portföyde Tahsil" e çıkarıldığında müşterilerden tahsil edilememesi, karşılıksız çıkması durumunda; İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki)-->Portföyde Karşılıksız seçimleri yapılıp, Ekle butonuna tıklanır.
- Açılan Portföyde Karşılıksız Çıkan Çekler ekranında, Özel Kod ve Belge No alanları doldurulup, ilgili tarih ve lokasyon seçimleri yapılır.
- Daha sonra Sağ Tıkla/F9-->Çekler işlemleri takip edilerek portföyde tahsile çıkarılmış çekler arasından karşılıksız çıkan çek/çekler SEC kolon başlığı altındaki kutucuklar işaretlenerek seçilir.
- Çek/Çekler seçildikten sonra Aktar butonuna tıklanır. Aktar butonuna tıklandıktan sonra seçilen çek/çekler Bankadan Tahsil Edilen Çekler ekranına aktarılır. Buraya aktarılan çek/çekler seçildikten sonra Sağ Tıkla/F9-->İncele işlemleri takip edilerek seçilen çekin/çeklerin bilgileri işlemi onaylamadan önce kontrol edilebilir.
- Tüm bu işlemlerden sonra Kaydet butonuna tıklanarak karşılıksız çekin/çeklerin bilgileri kaydedilir.
- Bankada Karşılıksız; Bankaya tahsile çıkarılan, takasa verilen çeklerin/senetlerin karşılıksız çıkması halinde İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki/Senedi)-->Bankada Karşılıksız seçimleri ile karşılıksız çekler/senetler işlenir.
- Müşteriden Portföye İade; Müşteriye ciro edilen çekin/senedi portföye iade edilmesi durumunda; İşlem Bordrosu (Müşteri Çeki/Senedi)-->Müşteriden Portföye İade seçimleri ile "Ciro Edildi" durumundaki çekler/senetler arasından müşterinin iade ettiği çekler seçilerek kaydedilir.
- Bankadan Portföye İade; Bankaya tahsile verilen çekin portföye iade edilmesi durumunda; İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki/Senedi)-->Bankadan Portföye İade seçimleri ile "Tahsile Verildi" durumundaki çekler/senetler arasından bankadan iade edilen çekler/senetler seçilerek kaydedilir.
- Müşteriden Karşılıksız İade; Müşteriye ciro edilen çekin/senedin karşılıksız çıkması durumunda; İşlem Bordrosu (Müşteri Çeki)-->Müşteriden Karşılıksız İade seçimleri ile "Ciro Edildi" durumundaki çekler/senetler arasından müşteride karşılıksız çıkan ve iade edilen çekler/senetler seçilerek kaydedilir.
- Cirodan Tahsil; Daha önce ciro edilen çekin/senedin tahsil edildi bilgisi gelirse; İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki/Senedi)-->Cirodan Tahsil seçimleri ile "Ciro Edildi" durumundaki çekler/senetler arasından cirodan tahsil edilen çekler/senetler seçilerek kaydedilir.
- Tahsil Edilemiyor; Bankada tahsile çıkarılan çeklerin tahsil edilememesi halinde; İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki)-->Tahsil Edilemiyor seçimleri ile "Karşılığı Yok" durumundaki çekler/senetler arasından karşılıksız çıkan çekler/senetler seçilerek kaydedilir.
- İşlem Bordrosu(Kendi Çekimiz/Borç Senedimiz)
- Müşteride Tahsil; İşletmenin borcu karşılığında, başka bir cariye verdiği, yani cari hesaba çıkışını yaptığı çekin ödenmesi halinde İşlem Bordrosu(Kendi Çekimiz/Borç Senedimiz)-->Müşteride Tahsil seçenekleri seçilip Ekle butonuna tıklandıktan sonra;
- Açılan Müşteride Tahsil Edilen Çekler ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra; Bordro satırı altında Sağ Tıkla/F9-->Çekler adımları takip edildiğinde, açılan Kendi Çeklerimiz/Borç Senedimiz ekranında "Firma Çeki" durumundaki çekler arasından ödenen çek-senet/çekler-senetler SEC kolon başlığı altından işaretlendikten sonra Aktar butonuna tıklanarak Müşteride Tahsil Edilen Çekler/Senetler ekranına aktarılır.
- Kaydet butonuna tıklanarak da ödenen çeklerin/senetlerin bilgileri kaydedilir.
- Müşteriden İade; İşletmenin borcu karşılığında, başka bir cariye verdiği, yani cari hesaba çıkışını yaptığı çekin işletmeye iade edilmesi halinde; İşlem Bordrosu(Kendi Çekimiz/Borç Senedimiz)-->Müşteride İade seçimleri yapılıp, Ekle butonuna tıklandıktan sonra; Müşteride Tahsil seçeneğinde yapılan işlemler tekrarlanarak iade edilen çeklerin/senetlerin bilgileri kaydedilir.
- Müşteride Protesto(Borç Senetleri için); işletme tarafından cariye verilen karşılığı olmayan çekin bankaya verilerek banka tarafından işletmenin protesto edilmesi ile 10 gün içinde ödenmesi gereken senetler(cari hesaba çıkışı yapılan firma senetleri) seçimleri yapılarak kaydedilir.
- Tahsil Edilemiyor(Borç Senetleri için); müşteriye tahsile çıkarılan ancak, karşılığı olmayan "Protesto Edildi" durumundaki firma senetleri seçimleri yapılarak kaydedilir.
- İşyerleri Arası İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki/Senedi) ile işyerleri arası çek/senet hareketleri kaydedilir.
- İşyerleri Arası İşlem Bordrosu seçeneği seçilip Ekle butonuna tıklandıktan sonra; açılan İşyerleri Arası İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki) ekranında Özel Kod ve Belge No alanları isteğe bağlı olarak doldurulur.
- Lokasyon(Ç) alanında sisteme giriş yapılan lokasyon, çek ve senetlerin bulunduğu lokasyon seçili olarak gelir. Lokasyon (G) alanında ise çek ve senetlerin gönderileceği lokasyon seçilir.
- Bordro satırları altında Sağ Tıkla/F9-->Çekler adımları takip edildiğinde, açılan Müşteri Çekleri ekranında giriş lokasyonuna gönderilecek olan çek veya senetler , SEC kolon başlığı altından işaretlendikten sonra Aktar butonuna tıklanarak İşyerleri Arası İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki) ekranına aktarılır.
- Aktarımdan sonra Kaydet butonuna tıklanır ve çek ve senetlerin seçilen giriş lokasyonuna gönderildiği bilgisi kaydedilir.
İşyerleri Arası İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki/Senedi) seçeneği ile portföyde olan çek/senetler, müşteride veya bankada karşılığı olmayan, iadesi yapılmış çekler ile çıkış lokasyonunda, "Portföyde" statüsünde bulunan tahsil edilemiyor veya protestolu senetler; giriş lokasyonundan çıkış lokasyonuna transfer edilebilir.
Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.