Z Bazlı Gün Sonu Raporu
Yönetim Sistemi ›› Restoran Yönetimi ›› Restoran Raporları ››
Z Bazlı Gün Sonu Raporu
Z Bazlı Gün Sonu Raporu; restoran yöneticisinin durum değerlendirmesi yapabilmesi için, ayrı ayrı detaylı alabildiği, bir çok alt raporun, özeti şeklindedir.
Erişim ağacından Yönetim Sistemi-->Restoran Yönetimi-->Restoran Raporları-->Z Bazlı Gün Sonu Raporu işlemleri takip edilir.
- Açılan Gün Sonu Raporu ekranında Kriterler tablosundan Lokasyonlar alanından 1 istenilen lokasyon seçilir.
Burada genel müdürlük olarak giriş yapılmıştır. Bu nedenle Lokasyonlar tablosu altında tüm lokasyonlar listelenmiştir. Lokasyon olarak giriş yapılsaydı sadece giriş yapılan lokasyon listelenecekti.
- 2 Kasa alanından da lokasyon seçimine bağlı olarak ilgili kasa seçimi yapılır.
- Z No alanında butonuna tıklanarak sisteme daha önce tanıtılmış kasa/kasaların Z numarası seçilir veya Z numarası elle girilir.
- 4 alanından isteğe bağlı olarak satışı yapılan ürünlerin grubuna göre raporlama yapılabilir. Kriterler tablosundan istenilen kriterler seçildikten sonra; Rapor Seçenekleri sekmesià Satış Fiyatına Göre Gruplama yapılacaksa Evet, yapılmayacaksa da Hayır butonuna tıklanır.
- Bütün kriterler seçimi yapıldıktan sonra Rapor Güncelle sekmesine tıklanır.
Gün Sonu Rapor Panelinde;
Ortalamalar tablosu altında seçilen tarihler arasında toplam kaç adet tahsil fişi kesilmiş, kaç kişi tarafından yemek çeki kullanılmış, kaç adet iade fişi düzenlenmiş gibi soruların cevapları bulunabilir.
Özet alanında da bu belge sayılarına göre hesaplanmış toplam satış tutarlarının yanında satış türlerine göre ayrı ayrı hesaplanmış tahsilatların toplam tutarları görülebilir.
Satış Türleri;
Masa Satış Toplam; Müşterilerin siparişlerin garson tarafından alınarak gerçekleşen satışların toplamıdır.
Paket Satış Toplam; Müşteri siparişi üzerine kâğıda sarılarak veya bir kutuya konularak müşteriye gönderilmek üzere hazır duruma getirilmiş, belli bir miktarda olan yiyecek/içeceklerin satışları toplamıdır.
Self Satış Toplam; Müşteriye bir isteği olduğu zaman garsonun getirmediği, müşterinin kendi istediğini kendisi aldığı satışların toplamıdır.
Takeaway Satış Toplam; Baska bir yerde yenilmek uzere satın alınmış yiyecek/içecek satışlarının toplamıdır.
Z numarasına göre;
- Seçilen günde gerçekleşen nakit ödemelerin, her bankadan yapılan kartlı ödemelerin, setcard veya yemek fişi ile yapılan ödemlerin toplam tutarları ve yüzde oranları her ödeme tipi için ayrı ayrı satırlarda raporlanır. Reel Tutar kolon başlığı altında bu satış tutarları toplanarak Toplam Tahsilat tutarı otomatik olarak hesaplanır.
- Ayrıca yapılan promosyonların da yüzde oranları görülebilir.
Bu görüntüleme alanı grid yapı özelliği kullanılarak büyütülüp, küçültülebilir. Ödeme ayrıntıları menüsündeyken bu alanı küçülttüğümüzde;
Ödeme tipine göre şekillenmiş bir histogram grafiği görülebilir.
Kasa Durumu menüsündeyken;
- Seçilen lokasyon/tüm lokasyonlara göre kasa hareketlerinin ayrıntılı olarak incelemesi yapılabilir. Kasaya giren toplam satış tutarları, sepet ortalamaları, kesilen fiş, irsaliye ve iade fiş sayıları, ciro bazlı yüzde oranları ayrıntılı olarak ayrı ayrı başlıklarla raporlanır.
Sepet Ortalaması; Ciro/Müşteri Sayısı
Kasa Durumu menüsündeyken ayrıca seçilen lokasyon kriteri ve girilen Z No'suna göre şekillenmiş grafikten, toplam ciro tutarı yorumlanabilir.
Alt Grup Satışalar menüsündeyken;
- Kasadan satışı yapılan ürünlerin grup bazlı toplam satış tutarları, Kdv tutarları ve grup satış yüzdeleri incelenenilir.
- Seçilen ana grup başlığı adı altında gerçekleşen alt grup satış tutarları ve oranları da kırılım açılırsa ayrı ayrı satırlarda raporlanmış olarak görülebilir.
Ayrıca sağ köşede bu raporun ürün gruplarına göre şekillenmiş histogram grafiği üzerinden grafiksel yorumu yapılabilir.
Masa menüsündeyken;
- Gerçekleşen masa satışlarında, hangi lokasyonda, hangi garson, kaç müşteriye, toplam ne kadarlık satış yapmış sorularına cevap bulunabilir.
- Ayrıca bu satışlar üzerinden düzenlenen belge sayısı ve belge ortalaması da ayrı başlıklar altında görülebilir.
Müşteri Ortalaması=Toplam Satış Tutarı/Girilen Müşteri Adet
Belge Ortalaması=Toplam Satış Tutarı/Belge Sayısı
Paket satışı gerçekleşmişse, Paket menüsündeyken;
- Hangi lokasyonda, hangi paketçi, kaç müşteriye, toplam ne kadarlık satış yapmış sorularına cevap bulunabilir.
- Ayrıca paket satışlarında; gönderilen paket sayısı ve paket ortalaması da ayrı başlıklar altında görülebilir.
Müşteri Ortalaması=Toplam Satış Tutarı/Girilen Müşteri Adet
Paket Ortalaması=Toplam Satış Tutarı/Belge Sayısı
Self/Takeaway satışı gerçekleşmişse, Self/Takeaway menüsündeyken;
- Seçilen lokasyonda yapılan satışların türlerine(self mi takeaway mi) göre kaç müşteriye, toplam ne kadarlık satış yapılmış ayrı ayrı satırlarda görülebilir. Ayrıca bu satışlarda; müşteri ortalaması da ayrı bir başlık altında hesaplanır.
Müşteri Ortalaması=Toplam Satış Tutarı/Girilen Müşteri Adet
Üst Grup Satışları menüsündeyken;
- Kasadan satışı yapılan ürünlerin grup bazlı toplam satış tutarları, Kdv tutarları ve grup satış yüzdeleri incelenenilir.
- Ayrıca sağ köşede bu raporun grafiksel yorumu yapılabilir.
İkram Ürünler menüsündeyken;
- İkram verilen ürünlere ait günlük Z bazlı raporlama yapılabilir. Tahsilattan önce yüzde veya tutarsal olarak indirim yapabilirsiniz. Tahsilattan önce ikram edilen ürünler hesap fişinde görülür. İkram edilen bu ürünlerin tutarları direk toplama dahil edilmez. Bu menüde ikram edilen ürünler ayrı ayrı satırlarda Miktarları ile birlikte listelenir.
- Diğer raporlarda olduğu gibi Z Bazlı Gün Sonu Raporu da pivot-grid yapısı sayesinde kullanıcıya raporlama sırasında esnek bir çalışma alanı sunar. Kullanıcı Kriterler tablosunu sürükle-bırak yaparak istediği alana taşıyabilir veya bu alanı gizleyebilir.
- sekmesine tıklayarak da gizlenen tabloyu tekrar görebilir.
- İsteğe bağlı olarak sekmesine tıklanarak kayıtlı yazıcıdan raporun çıktısı alınabilir.
Gün Sonu Raporu ekranında Excel Aktarım-->Garson İptal Ürünler işlemleri takip edildiğinde hesap kapanmadan(fiş kesilmeden) yapılan iptal ve iade işlemlerinin log kayıtları xls uzantılı olarak indirilebilir.
Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.