Dönem Sonu Tüketim
Yönetim Sistemi ›› Restoran Yönetimi ›› Restoran Raporları ››
Dönem Sonu Tüketim
Dönem Başı(DB) ve Dönem Sonu(Dönem Sonu) sayım operasyonları arasındaki stok farklarının hangi işlemlerden kaynaklandığı detaylı olarak gösteren rapordur.
Yani ürünlerin,
- lokasyonlara sevk edilmesi ile mi,
- yoksa dış etkenlerden dolayı hasar görerek kullanılamaz hale gelmesi veya doğal koşullardan dolayı mı miktarlarının azaldığı tek bir raporda detaylı olarak incelenebilir.
Ayrıca bu raporda DİA(seçilen iki dönem arası mal alımı yapılmışsa veya diğer lokasyonlardan seçili lokasyona mal sevk edilmişse) bu malların girişleri de bu rapor üzerinden takip edilebilir.
Erişim ağacından Yönetim Sistemi-->Restoran Yönetimi-->Restoran Raporları-->Dönem Sonu Tüketim işlemleri takip edilir.
Açılan Dönem Sonu Tüketim Raporu ekranında Rapor Kriterleri alanında;
- Dönem Başı Sayım Operasyon No ve Dönem Sonu Sayım Operasyon No alanlarında butonuna tıklanarak veya F10 tuşuna basılır.
- Açılan Sayım Operasyonları ekranından hangi sayım operasyonları arasında raporlama yapılacaksa seçilir.
- Başlat butonuna tıklanır.
Dönem Sonu Tüketim Raporu ekranından;
- Kullanıcı Ekle butonuna tıklayarak Standart Tasarım seçeneğini seçip mevcut tasarım üzerinde değişiklik yaparak veya Boş Tasarım seçeneğini seçip kendisi yeni bir form tasarlayarak bu formları kaydedebilir.
- Kaydedilen formlar arasında istenilen tasarım seçildikten sonra Seçilen Tasarım, Ekran seçimleri yaparak kendi düzenlediği formlar üzerinden dönem sonu tüketim raporu raporu formunu, Seç butonuna tıklayarak windows uygulamasında görebilir.
- Ekran yerine Yazıcı seçeneğini kullanarak da Yazıcıdan raporun çıktısı alınabilir.
Dönem Sonu Tüketim Raporu örneği aşağıdaki ekrandaki gibidir. Bu rapor sayesinde; iki dönem arasında yapılan sayım operasyonları dikkate alınarak gerçekleşen tüketim hareketleri detaylı olarak görülebilir.
- Burada seçilen sayımlarda yer alan ürünler; Dönem Başı miktarları, Alış fiyatları, Dönem Sonu miktarları ile birlikte iki dönem arasındaki miktarların farkları(DB-DS) özellikleri ile birlikte ayrı ayrı satırlarda listelenir.
- Eğer bu ürünlerden üretimde kullanılmışsa üretim giriş ve çıkış miktarları görülebilir. Hangi üründen ne kadar üretildiği, üretilen mamül bazında hesaplanarak Üretim Giriş başlığı altından ve bu üretimde fire varsa gerçekleşen fire tutarları ve miktarları Fire Çıkış başlığı altından görülebilir.
- DİA Miktarı ve DİA Tutar başlıkları altından seçilen sayımlar dışında, Dönem İçinde Alınan ürün miktarları ve tutarları görülebilir.
- Mamül yada yarı mamül üretimi sırasında, iki dönem sonunda sayımı yapılan ürünlerden ne kadar tüketildiği, ya da standart bir ürün ise ne kadar satıldığı gibi hareketler Gerçek Tüketim ve Gerçek Tutar başlıkları altından takip edilebilir.
- Ayrıca firmaya bağlı herhangi bir lokasyona ürün sevk işlemi gerçekleşmişse Sevk Çıkış Miktarı veya ilgili lokasyona diğer lokasyonlardan ürün sevk edilip kabulü gerçekleşmişse de Sevk Giriş Miktarı başlıkları altından inceleme yapılabilir.
- Ayrıca, işletmenin elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul, işletme malzemesi, yardımcı malzeme, mamul gibi ürünlerin miktarlarının; işletme ihtiyaçlarında ne kadar kullanıldığı da(personel yemek maliyeti gibi) Sarf Çıkış Miktarı başlığı altından takip edilebilir.
Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.