Satış Faturaları

Parent Previous Next

Satış Faturaları                                                                                                                                                                                                                         


Firma tarafından karşılanan mal veya hizmet  bedelini gösteren ticari belgelerin düzenlendiği alandır.



Erişim ağacından Yönetim Sistemi-->Satış YönetimiàSatış Faturaları işlemleri takip edilir.




Satış Faturaları;










Bu faturalarda bulunan numaralar, Myasoft sistem tarafından atanan iki haneli numaralardır. Bu numaralara bakılarak fatura türleri ayırt edilebilir. Örneğin; (02); Perakende Satış İade Faturası.






Fiyat farkına konu mal veya hizmetin alıcısı nihai tüketici ise ve fark bu müşteri aleyhine ise, satıcı fiyat farkı faturası düzenlemelidir. Fark aksi yönde ise müşteriye gider pusulası ile fark iadesinde bulunulur ve farka ait KDV bu pusulaya dayanılarak indirim konusu yapılır.  Bu amaçla düzenlenen gider pusulaları için stopaj hesaplanmaz.



Örneğin;  Satıcı firma alıcısı olan x… Ltd. Şti.’ye 10 birim malı birim başına 10.00 TL + Kdv olarak satış yapmıştır. Fatura düzenlenirken yanlışlıkla birim fiyatı 9,00 TL olarak düzenlenmiştir. Satıcı firma  bir başka faturada bunu x…. Ltd. Şti.’ye fiyat farkı faturası olarak yeni bir fatura düzenlemelidir.









İade faturalarında normal faturalardan farklı olarak ödeme şekli  belirtilmez. Bu alan deaktif olarak gelir.




Yukarıdaki ekranda görüldüğü gibi; Muhasebe Kontrol kolon başlığından yararlanılarak muhasebeleştirilmemiş faturalar muhasebeleştirilebilir. Burada M(Muhasebeleştirilmiş Fatura) anlamına gelmektedir.
















Örneğin; yukarıdaki ekranda Ödenecek toplam tutar 350,0 TL iken Ödenecek Toplam kolon başlığı altına tahsil edilecek ilk tutar girildikten sonra butonuna tıklayarak açılan seçeneklerden istenilen seçilir. Tahsilat nakit şeklinde yapılacaksa istenilen kasa seçimi, diğer seçenekler seçilirse de istenilen banka hesabı seçildikten sonra tahsilat yapılır.



Tahsilat yapıldıktan sonra Ödnecek Tutar kolon başlığı altında   tahsil edilen ilk tutar, alt satırda da geriye kalan tutar görülebilir. Tahsilat  bu şekilde bölünerek veya tek seferde yapılabilir.












Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.