Satış İrsaliyeleri
Toptan veya perakende sattığı ürünlerin; satış faturası bulunsun veya bulunmasın bizzat satıcı firma tarafından taşındığı veya taşıtıldığı zaman ürünler ile birlikte taşıyanda bulundurulmak üzere sevk irsaliyelerinin düzenlendiği alandır.
Erişim ağacından Yönetim Sistemi-->Satış Yönetimi-->Satış İrsaliyeleri işlemleri takip edilir.
- Satış İrsaliyeleri ekranında SağTıkla/F9àEkle işlemleri takip edilerek veya irsaliye türü seçimi yapıldıktan sonra Ekle butonuna tıklanarak, irsaliye türü seçildikten sonra sevk işlemlerinde kullanılmak üzere irsaliyeler düzenlenebilir.
- İncele butonu kullanılarak veya Sağ tıkla-->İncele(F6) işlemleri takip edilerek seçilen irsaliyeler incelenebilir.
Satış İrsaliyeleri;
- Perakende Satış İrsaliyesi: Mal hareketini gösteren bir belgedir.Perakende satışı yapılacak mal/malların sevk işlemlerinde kullanılan irsaliyelerdir. Satılan malın sevki anında mutlaka iki nüsha sevk irsaliyesi mal ile birlikte bulunması gerekir.
- Perakende Satış İade İrsaliyesi: Firmanın satışını yaptığı ürünlerin iadesinde, oluşturulan irsaliyelerdir.
- Konsinye Satış İrsaliyesi: Satılmak üzere gönderilen malların mülkiyeti mallar satılıncaya kadar firmaya ait olduğundan konsinye malların işletmenin aktifinde özel bir hesapta görülmesi gerekir. Bu açıklamalardan da anlatılacağı üzere konsinye malın, konsinyatör(göreve atanan kullanıcı) tarafından konsinyeye gönderilmesi halinde bu işlemin belgelendirilmesi sevk irsaliyesi ile yapılacaktır.
- Konsinye Satış İade İrsaliyesi; Konsinye malların iadesinde oluşturulacak olan irsaliyelerdir.
- Toptan Satış İrsaliyesi: Toptan satışı yapılacak mal/malların sevk işlemlerinde kullanılan irsaliyelerdir.
- Toptan Satış İade İrsaliyesi; Toptan satışı yapılan ürünlerin iadesinde oluşturulacak olan belgedir.
- İnternet Satış İrsaliyesi; Mal satışını yapan firma tarafından, kendi envanterine kayıtlı ticari malların satışını yapmasını müteakip yedi gün içinde fatura düzenleyeceği açıktır. Aynı zamanda, sattığı malları alıcıya teslim eden firma tarafından, malın taşıttırılması esnasında sevk irsaliyesi düzenleyeceği de açıktır. Sattığı malları bir kargo veya benzeri bir şirket ile taşıttırıyor olması, sevk irsaliyesi düzenlemesine mani değildir.
- İnternet Satışlarında herhangi bir iade söz konusu ise de İnternet Satış İade irsaliyesi düzenlenir.
- Perakende Satış/Toptan Satış/Konsinye Satış irsaliyesi ekranında ilgili cari seçimi yapılır, Belge No ve Hareket Kodu girilmek istenirse girilir, ürünler tablosu altından; bardod,ürün kod, ürün açıklama kolon başlıklarında butonuna tıklanarak veya F10 tuşuna basılarak açılan Ürün Seçim ekranından sevk edilecek ürün/ürünler seçilir.
- Miktar kolon başlığı altından ürünlerin miktarları gririlir. Alınan Siparişler üzerinden irsaliye düzenlenmek istenirse de butonuna tıklanır ve istenen sipariş seçildikten sonra alınan sipariş/siparişlerin sevk işlemlerinde kullanılmak üzere irsaliyeler düzenlenebilir. Bu işlemlerden sonra Kaydet butonuna tıklanır.
- Fiş No: Fiş numarası MYASOFT SİSTEM tarafından otomatik olarak üretilen 13 haneli (EAN13 bir barkod) bir fiş takip numarasıdır. Yeni Oluşturulacak belgeye ait numaranın, bir önceki kayıtlı irsaliyenin numarasından bir artırılarak, program tarafından getirileceği alandır. (CTRL+B)
- Belge No: Kullanıcı tarafından girilecek olan değerdir.
- Ödeme Şekli: Bu alanda firmaya yapılacak ödemenin alıştan mı siparişten mi olacağını belirtilir. Buna göre ödeme günü ve siparişe özel ödeme iskontosu varsa girilebilir.
- Cari Kodu; İrsaliyenin kesileceği müşterinin, Cari/Cari Hesap Kayıtlarında tanımlanmış olan kodunun girileceği sahadır. Müşteri için cari hesaplarda tanımlama yapılmamış ise, yani yeni bir müşteriyse, satış irsaliye kaydının girilebilmesi için mutlaka önceden Cari Hesap Kayıtları bölümünden tanımlanmalıdır.
- Tarih; Satış irsaliyesine ait tarihin girileceği alandır. Günün tarihi, program tarafından bu sahaya getirilecektir. Bu tarih aynı zamanda stok hareketlerine işlenecek olan kayıt tarihidir.
- Lokasyon; Firmanın hangi lokasyonundan ürün satışı yapıldığını gösteren alandır.
- Teslim Tarihi; Teslim tarihi olarak malların teslim edilmesi gereken tarih girilmelidir. Bu tarihlerin doğru olarak girilmesi, ileride belli tarih aralıklarında teslim edilmesi gereken siparişlerin veya teslimi gecikmiş siparişlerin raporlanabilmesi açısından önemlidir.
- Perakende Satış İade/Toptan Satış İade/İnternet Satış İade irsaliyeleri düzenlenirken ilgili cari seçimi yapıldıktan sonra iade irsaliyesi düzenleneceği için Ödeme Şekli alanında kullanıcı seçim yapamaz. Ürünler tablosu altında iadesi yapılacak ürünler seçildikten sonra iade miktarları girilir ve Kaydet butonuna tıklanır. İrsaliye Açıklaması tablosu altında isteğe bağlı olarak açıklama girilebilir.
- İrsaliyeler kaydedildikyen sonra Satış Yönetimi-Satış İrsaliyeleri ekranında görülebilir. Bu ekanda herhangi bir irsaliye üzerinde sağ tıklandığı zaman çeşitli işlemler gerçekleştirilebilir.
- Herhangi bir irsaliye üzerinde Sağ TıklaàMuhasebe Kodları işlemleri takip edildiğinde çıkan Muhasebe Kodları ekranından irsaliyeye ait muhasebe kodu görülebililir veya Tek Düzen Hesabına göre Myasofta entegre edilen muhasebe kodlarından irsaliyeye kod ataması yapılabilir.
- Herhangi bir irsaliye üzerinde Sağ Tıkla-->Muhasebe Kodları Güncelle işlemleri takip edildiğinde de açılan Onay ekranında seçilen irsaliyeler için muhasebe kodları güncellenmek isteniyorsa Tamam butonuna tıklanır.
- Sağ Tıkla-->Faturala işlemleri takip edildiğind ise seçilen irsaliye faturalandırılabilir. Bu faturalama ekranı yularıdaki gibidir. Bu faturada irsaliye kapsamındaki ürün özellikleri ve ilgili cari görüntülenebilir. Kaydet butonuna tıklanarak faturalandırma işlemi tamamlanır.
Konsinye irsaliyeler, ürünlerin satıcı firma üzerinde mülkiyeti kalmadığı zaman; görev atanan konsinyatör tarafından faturalandırılır. Bu nedenle Konsinye İrsaliyeler üzerinde sağ tıklandığı zaman faturalandırma işlemi yapılamaz.
Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.