Restoran Kasası

Parent Previous Next

Restoran Kasası

Yönetim Sistemi ›› Restoran Yönetimi ›› İşlemler ››

Parent Previous Next


Restoran Kasası/Magaza Kasası


İlk önce firmanın, yazar kasaları sisteme ve hangi kısa kodun hangi muhasebe hesabına işleneceğini bir kereye mahsus tanıtılmalıdır. Daha sonra Tanımlar bölümünde detaylı olarak anlatılacaktır.


Restoran/Mağaza kasalarının yönetimi bu alandan yapılır. İşletmelerin elinde bulundurduğu ulusal ve yabancı paraların, kullandıkları döviz birimi karşılıklarının giriş ve çıkışlarının izlenmesi için kullanılan modüldür.



Erişim ağacından Yönetim Sistemi-->Restoran/Magaza Yönetimi-->Restoran/Magaza Kasası  işlemleri takip edilir.



Genel Müdürlük lokasyonundan sisteme giriş yapıldığı için sisteme tanıtılmış tüm kasalar Finans Yönetimi Kasa İşlemleri ekranının sol bölümünde bulunan Kasalar alanında görülür. Firmanın herhangi bir lokasyonu olarak giriş yapılsaydı da sadece o lokasyona ait kasalar listelenecekti.



Finans Yönetimi Kasa İşlemleri ekranı tam ekran yapılarak veya Myasoft grid yapısı özelliği kullanılarak çalışma alanı boyutlandırılabilir.


Bu ekranda Tür kolon başlığı altında yapılan işlemin türü, Tutar kolon başlığı altında da yapılan işlem tutarı görülebilir. Tutar kolon başlığı altındaki tutarların yanında (A) ve (B) şeklinde simgeler vardır.          


Kasa Hesabının İşleyişi:


İşletmelerin nakit girişleri kasa hesabının borcuna(B), nakit çıkışları(A) ise kasa hesabının alacağına kaydedilir. Kasa hesabının borç bakiyesi o andaki kasa mevcudunu gösterir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde kasa hesabı alacak bakiyesi vermez.



Bu ekrandaki belgeler üzerinden herhangi biri seçildikten sonra İncele butonuna tıklanarak detaylı olarak inceleme yapılabilir. Örneğin; Personel Borç belgesi incelendiği zaman hangi lokasyonda, hangi personel, icmal işlemi sonrasında eksik teslim yapmış görülebilir.


Değiştir butonu kullanılarak da belgeler üzerinde değişiklik yapılabilir.


  istenilen belge türü seçilip, Ekle butonuna tıklanarak kasalardan çıkan ve kasalara giren para tutarları belgelendirilir.





İstenilen işlem türü seçilip, EKle butonuna tıklanarak entegrasyon dahilinde veya dışı, carilerden yapılan tahsilat veya carilere yapılan ödeme işlemleri belgelendirilir. Yada Sağ Tıkla-->Ekle işlemleri takip edilerek de belgelendirme yapılabilir.




Kasa Kod; Seçili olan restoran veya magaza kasasının kodudur.


Kasa İşlem No: Yapılan işlem sıra numarasıdır. Sistem tarafından otomatik olarak seçili olarak gelir. İsteğe bağlı olarak butonuna tıklanarak değiştirilebilir.









Carilere kasadan yapılan ödemeler için de Cari Hesap İşlemleri-->Cari Hesap Ödeme(Entegrasyon dahilinde veya dışı) işlemleri takip edilip Ekle butonuna tıklanır. Açılan Cari Hesap Ödeme ekranında tahsilat ekranında yapılan işlemlerin aynısı yapılır.




Herhangi bir cari hesap numarasına veya kredi kartına yatırılan para tutarlarının kasadan çıkışını yapmak ya da bankadan çekilen para tutarlarının kasaya girişini yapmak için Banka İşlemleri-->Bankaya Yatırılan/Bankadan Çekilen işlemleri takip edilip Ekle butonuna tıklandıktan sonra;








Banka Hesabı alanından Banka Kodu alanında butonuna tıklandığı zaman açılan Finans Yönetimi Cari Hesap Kartları ekranından istenilen cari hesap kartı seçilir.



Bu seçimden hemem sonra otomatik olarak Finans Yönetimi Banka Hesapları ekranından da seçilen bankada bulunan hesaplar arasından para yatırılacak banka hesabı seçilir.





Firmanın kasasından çıkan paraların hangi nedenlerle ödendiğini ve hangi hesaplara borç kaydedileceğini gösteren Tediye fişlerini, (kasadan para çıkışı olduğu zaman kullanılan) veya tahsilat yapıldığını gösteren tahsilat fişlerini belgelendirmek için Muhasebe İşlemleri-->Muhasebe Tahsil/Muhasebe Tediye işlemleri takip edilip Ekle butonuna tıklandıktan sonra;










Carilerden yapılan çek ve senet tahsilleri ile carilere yapılan çek senet ödemelerinin belgelendirilmesi için işlem türü seçildikten sonra Ekle butonuna tıklanırsa;











Firmanın kasadan ödenecek gider faturaları(işletme gider ve masraf faturaları) ya da herhangi bir iade durumunda carilere kesilen iade faturaları ile  kasalara giren ve çıkan tutarların belgelendirilmesi için Faturalar belge türü ile yapılan işleme göre faturanın türü(masraf faturası, gider faturası, masraf iade faturası gibi) seçildikten sonra Ekle butonuna tıklanırsa;










Burada İşletme Gider Faturaları ve Masraf Faturaları Kasa İşlemleri ekranına (A) simgesi ile düşer. İade faturaları da (B) simgesi ile düşer.








belgelendirilebilir.


İstenilen işlem türü Açılış(Alacak-Borç) veya Virman(Alacak-Borç) seçilip Ekle butonuna tıklandıktan sonra;








İşlem türü Gider Pusulası seçilip, Ekle butonuna tıklandıktan sonra;














Eğer Serbest Meslek Makbuzu düzenlenecekse de;












Stopaj Oran Tutarı=Brüt ÜcretXStopaj Oranı


Fon Payı Tutarı=Brüt ÜcretXFon Payı Oranı


Brüt Üzerinden KDV Tutarı= Brüt ÜcretXBrüt Üzerinden KDV


Kesintiler Toplamı=Stopaj Oranı Tutarı+Fon Payı Tutarı


Toplam=Brüt Ücret-Kesintiler Toplamı





Entegrasyon dahilinde veya dışı, personel maaş ödemeleri, personel avans ödeme ve personel avans iade işlemleri yapılabilir. Yapılan işlem türü seçildikten sonra Ekle butonuna tıklanırsa;



Açılan Personel Ödeme/Personel Avans/Personel Avans İade Fişi ekranında;













Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.