Müşteriler
Yönetim Sistemi ›› Müşteri İlişkileri Yönetimi ››
![Next](lib/imgarrow_right138.png)
![](lib/libNewItem1058.png)
Müşteriler
Bir işletmenin yeni müşteriler bulmaktan çok mevcut müşterileri elde tutmak ve onlarla ilişkileri geliştirmek için;
- Telefon, e-posta veya müşteri temsilcisi gibi çeşitli temas noktalarından elde ederek bireysel müşterilerini adlarıyla belirlediği,
- Belirlenen müşterilerin; uyruk, adres bilgileri, medeni halleri, çoçukları varsa çocuk bilgileri, meslek bilgileri gibi bilgilerin tanımlandığı ve
- bu bilgilerin belirli zaman periyotlarına göre güncellediği alandır.
![](lib/libNewItem1711.png)
![](lib/lib135.png)
Erişim ağacından Yönetim Sistemi-->Müşteri İlişkileri Yönetimi-->Müşteriler işlemleri takip edilir.
- Açılan Müşteri Kartları ekranında; sisteme daha önce tanımlanmış müşteriler bağlı oldukları müşteri grubunun altındaki kırılımların açılarak listelenebilir.
- Buradaki kırılımlar açıldıktan sonra hangi grup altındaki müşterileri bilgileri incelenecek/güncellenecek veya hangi gruba müşteri tanımlanacaksa o grup seçilir.
- Grup seçildikten sonra müşteriler ekrana getirilir. Listelenen müşteriler arasından istenilen müşteri seçildikten sonra Sağ Tıkla/F9-->İncele veya İncele butonuna tıklanarak müşteri bilgileri kontrol edilebilir.
- Eğer bilgilerde güncelleme yapılacaksa da müşteri seçimi yapıldıktan sonra Sağ Tıkla/F9-->Değiştir butonuna tıklanarak bilgiler değiştirilebilir. Eğer yeni bir müşteri tanımı yapılacaksa da Ekle butonuna tıklanır veya Sağ Tıkla/F9-->Ekle butonuna tıklanır.
- Ekle butonuna tıklandıktan sonra;
![](lib/libNewItem1712.png)
- Açılan Yeni Müşteri Tanımı ekranında Kod alanından müşteriye verilecek kod numarası girilir.
- Daha sonra takibi kolaylaştırmak için genellikle tanımlı müşteri sıra numarası girilir.
- Ad ve Soyad alanlarına müşteri ad ve soyadı girildikte sonra Grup Kodu alanında F10 tuşuna basılarak veya
butonuna basılarak tanımlanacak müşteri hangi gruba bağlı ise o grup seçilir.
- Müşteri Tipi alanından da müşteri sahıs veya tüzel kişi ise Müşteri seçeneği eğer bir cari firma ise de cari müşteri seçenekleri seçillir.
Bütün bu ön tanım işlemlerinden sonra;
- Genel menüsündeyken tanımlanan müşteriye özel yapılacak indirim, İndirim Tipi alanından seçilir.
- Müşteri için kullanılacak satış fiyatı ilgili alandan seçilir. İndirim (%) alanından tanımlanan müşteriye özel indirim oranı belirlenebilir.
- Müşteri ile işletme arasında belirlenen sözleşme tarihi seçilir. Bu alan günün tarihi olarak gelir. İsteğe bağlı olarak değiştirilebilir.
- Durum alanından da sözleşmenin aktif-pasif durumu belirlenir. Notlar alanından varsa ilave bilgi girilebilir.
- Harcama Katsayısı, ve Günlük Limiti alanlarından da isteğe bağlı olarak limit ve katsayı belirlemesi yapılabilir.
- Örneğin buradan belirlenen katsayı ve limit oranları varsa bu oranlar dahilinde belirlenen indirim oranı kadar müşteriye özel indirim yapılabilir. Örneğin Günlük Limit 50,00 TL , indirim oranı da %10 yapılmışsa müşteri 45 TL ödeyerek alışverişini tamamlar.
Sor
![](lib/lib412.png)
- Kişisel menüsünde de müşteriye özel kişisel bilgiler; Uyruk, Cinsiyet, Tc No, Adres, Tel Numaraları(cep veya sabit), posta kodu(PK) bilgisi, e-mail, doğum tarihi, öğrenim durumu v.b. kişisel bilgiler ilgili alanlardan girilir. İsteğe bağlıdır.
- Ayrıca Haberleşme Tercihi alanından da müşteriyi magaza ile ilgili herhangi bir kampanya veya etkinliklerdebilgilendirmek amacıyla müşterinin isteğine bağlı olarak haberleşme kanallarından istenilenler işaretlenir.
![](lib/lib511.png)
- Aile Bilgileri menüsündeyken tanımlanan müşterinin medeni durumuna göre bilgiler ilgili alanlardan seçilir. İsteğe bağlıdır.
- Ayrıca bu menüdeyken Çocuk bilgileri tablosu altından müşterinin varsa çoçuk/çocukları tanımlanabilir. Adı alanından çocuğun adı, Cinsiyet alanından cinsiyeti, Doğum tarihi alanından da doğum tarihi seçildikten sonra Sıra alanında otomatik olarak girilen çoçuk sırası atanır.(1. Çocuk, 2. Çocuk gibi)
![](lib/lib611.png)
- İş Bilgileri menüsündeyken müşterinin Çalışma Şekli alanından çalışma şekli seçilir. Mesleği ve görevi ilgili alandan seçilir. İşi ile ilgili diğer bilgiler de isteğe bağlı olarak ilgili alanlardan girilebilir.
![](lib/lib711.png)
Kart Bilgileri menüsünde de isteğe bağlı olarak müşteriye ait ek veya asıl kart bilgileri girilebilir.
![](lib/lib813.png)
- Yasaklı Ürünler menüsündeyken de müşteriye satışı yasaklanmış ürünler Kod, Açıklama ve Grubu kolon başlıkları altında F10 veya
tuşuna basıldığında açılan Ürün Seçim ekranından seçilir.
![](lib/lib912.png)
- İsteğe bağlı olarak Resim alanında Sağ Tıkla-->Yapıştır/Aç işlemleri takip edilerek müşteriye ait resim tanımı yapılabilir.
Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.