Depo Talebi
Yönetim Sistemi ›› Restoran Yönetimi ›› Talep Föyleri ››
Depo Talebi
Lokasyonun depodan/diğer lokasyonlardan istediği ürün/ürünleri talep haline dönüştürdükleri alandır.
Erişim ağacından Restoran/Mağaza Yönetimi-->Talep Föyleri-->Depo Talebi işlemleri takip edilir.
Açılan Merkeze Verilen Talep Föyleri ekranında daha önce oluşturulmuş talepler(T), sipariş emri verilmiş talepler(SE), Öneri Siparişler(ÖS) ve iptal edilmiş talepler(İPTAL) listelenmiş olarak görülür.
Not: Sipariş Emri verilmemiş T ve ÖS statüsünde bulunan siparişler üzerinde değişiklik yapılabilir. SE statüsünde bulunan siparişler üzerinde Sağ Tıkla/F9-->Sipariş Emri İptali işlemleri takip edilirse bu siparişler üzerinde de değişiklik yapılabilir.
Bu ekranda hangi lokasyon, hangi kaynak lokasyondan ne zaman sipariş talebinde bulunmuş ve bu siparişin kaynak lokasyon tarafından ne zaman teslim edileceği sorularına cevap aranabilir.
Siparişlere ait daha detaylı bir inceleme yapılmak istenirse de herhangi bir sipariş seçildikten sonra Sağ Tıkla/F9-->İncele işlemleri takip edilir veya İncele(F6) butonuna tıklanır.
Yeni bir talep oluşturulacaksa da Ekle butonuna tıklanır veya Sağ Tıkla/F9-->Ekle butonuna tıklanır.
- Ekle butonuna tıklandıktan sonra açılan Yeni Sipariş ekranında Fiş No alanı Myasoft Sistem tarafından otomatik olarak atanır.
- Sipariş Tarihi ve Geliş Tarihi alanlarında günün tarihi seçili olarak gelir. Sipariş Tarihi alanından siparişin verildiği/verileceği tarih seçilir. Geliş Tarihi alanından da siparişin verildiği lokasyona sipariş edilen ürünlerin teslim edileceği tarih seçilir.
- Lokasyon alanında hangi lokasyondan giriş yapıldıysa o lokasyon seçili olarak gelir. Eğer Genel Müdürlük olarak giriş yapılmışsa bu alandan istenen lokasyon seçimi yapılabilir. Kaynak lokasyon alanından siparişin talep edildiği lokasyon seçimi yapılır.
- Sipariş Talebi bir belge niteliği taşır. Bu belgelerin takibini sağlaybilmek için Belge No alanından belge numarası verilebilir. İsteğe bağlıdır. Ctrl+B tuş kombinasyonu ile bu belgelere sıralı belge numaraları verilebilir.
- Personel Kodu alanından da isteğe bağlı olarak sipariş talebini düzenleyen personelin kodu yazılabilir.
- Kaynak lokasyondan sipariş edilecek ürünlerin; Tür kolon başlığı altında UK(Ürün Kartı) veya HÜ(Hediye Ürün) seçenekleri kullanılarak türü seçilir.
- Barkod, Ürün Kod, Ürün Açıklama veya Üretici Kod kolon başlıkları altında F10 tuşuna basılarak veya butonuna basılarak açılan Ürünler ekranında seçilen türdeki ürünler arasından sipariş edilecek ürün/ürünler seçilir.
- Miktar kolon başlığı altından sipariş edilecek ürün/ürünlerin miktarları girilir. Birim Fiyat alanından da sipariş edilecek her bir ürünün birim fiyatı girilir.
- Eğer sipariş edilecek ürün/ürünlere ait MF(Mal Fazlası)/HÜ(Hediye Ürün) varsa MF/HÜ Durum kolon başlığı altından bu ürüne ait anlaşma durum bilgisi alınabilir.
- Örneğin; 4 adet X ürün satın alındığı zaman 1 adet X ürün de hediye/promosyon olarak veriliyorsa, ürün maliyetlerinin etkilenmemesi için mal alım faturasında 4 adet X ürün için UK tür seçimi yapılırken 1 adet ürün için de HÜ tür seçimi yapılarak faturalandırma yapılır. Tür alanında HÜ seçimi yapılmışsa buradaki MF/HÜ Durum kolon başlığına otomatik olarak mal alım faturasındaki anlaşma durum bilgisi gelir.(Bknz. Alım Faturaları)
- Ayrıca ekranın en altında Dövizli Toplamlar tablosunda Net Toplam alanında Kdv Oranı eklenmiş/Ötv vergisi varsa eklenmiş/İskontolar düşülmüş maliyet fiyatı otomatik olarak hesaplanır.
- Tüm bu işlemlerden sonra Kaydet butonuna tıklanarak veya F2 tuşuna basılarak kaynak lokasyondan/depodan sipariş talebi oluşturulmuş olur.
Bu alanda Akıl Küpü ve Öneri Sipariş butonları kullanılarak da depodan veya herhangi bir lokasyondan öneri siparişler oluşturulabilir. Bknz. Sipariş Föyleri
Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.