Cari Hesap Tanımları

Parent Previous Next

Cari Hesap Tanımları

Yönetim Sistemi ›› Finans Yönetimi ›› Finans Tanımları ››

Parent Previous Next


 

Cari Hesap Tanımları


İşletmenin çalıştığı her müşteri ve tedarikçi firmalar ile borç/alacak ilişkisi içinde olduğu diğer cari firmaları düzenli olarak takip edebilmesi için bu alandan her cari hesaba ait;







girilerek cari kart tanımları bu alandan yapılır.


Cari Hesap Ana Bilgileri



Kodu: Cari hesaba ait işlemlerin yapılacağı, hareketlerin izleneceği koddur. Cari hesap kod alanı 17 karakter uzunluğunda anahtar bir alandır. Kodlama yaparken sayı ve harf birlikte kullanılabilir.


Örneğin; yukarıdaki ekranda G001 olarak kod ataması yapılmıştır. Bu cari hesap, Gider Carileri grubuna ait olduğu için kısaltma yapılarak G001 Giderin kısaltması ''G'' ve 001 sıra numarası birlikte kullanılmıştır.


Ünvanı: Cari hesap ünvanıdır. 43 alfanümerik veya nümerik karakter uzunluğunda olabilir. Burada girilen bilgi, fiş ve fatura basımlarında kullanılır. Cari hesap ünvanı cari hesap yazışma dili ya da kullanıcı dili ile de kaydedilir. Bunun dil seçenekleri listelenir. Ünvan karşılığı kaydedilir.


Durum: Cari hesap kartının fiş ya da faturalarda kullanılıp kullanılmayacağının belirtildiği alandır. Aktif ve Pasif olmak üzere iki seçeneklidir.


Kart Tipi; Alanından cari kartın alıcıya mı, satıcıya mı, hem alıcı hem de satıcı olan bir firmaya mı ya da müşteriye mi ait olduğunun seçildiği alandır.


Cari Grubu; Cari hesap kartlarını gruplamakta kullanılan 17 karakter uzunluğundaki kodlama alanıdır. Cri Grubu, cari hesap kartlarını kullanıcının kendi firmasına özel bazı kriterlere göre gruplaması için kullanılır.


Hesap Kodu; Muhasebe(yapılabilir) Hesap Kodu: Cari hesaba ait işlemlerin, muhasebeleştirme yapıldığında izleneceği hesap kodudur. Kartta verilen muhasebe hesap kodu, fiş ve faturalara öndeğer olarak aktarılır.


Cari Hesap İletişim Bilgileri



Adres bilgileri: Cari hesap adres bilgileri; adres, posta kodu, İLçe, şehir  ve ülke alanlarından kaydedilir.


Telefon-faks: Cari hesabın telefon ve faks numaraları telefon ve faks bilgilerinin kaydedildiği alanlardır.


URL; Cari hesabın web adres bilgilerinin kaydedildiği alandır.


İlgili: Müşteri ya da tedarikçi firmada görüşülen kişinin adıdır.


E-Posta Adresi.: Cari hesabın E-Posta adresidir.


Mobil Telefon; Cari hesaba ait mobil telefon bilgidinin kaydedildiği alandır.


Cari Hesap Ticari Bilgileri


Cari hesap işlemlerinde geçerli olacak bilgiler Ticari Bilgiler sayfasından kaydedilir.


Tc Numarası; Cari hesabın kimlik numarasıdır.


Teslim Şekli ve Taşıyıcı Firma alanlarından da işletme ve ilgili cari arasında gerçekleşen herhangi bir alım-satım söz konusu olduğu zaman bu alanlardan seçilen teslim şekli ve teslimatı gerçekleştirecek olan taşıyıcı firma seçimleri yapılır.


Vergi Numarası: Cari hesabın vergi numarasıdır.


Vergi Dairesi: Cari hesabın kayıtlı olduğu vergi dairesidir. Vergi dairesi ve vergi numarası alanlarında yer alacak bilgiler fatura ve form basımlarında kullanılır.


KDV No: Cari hesap KDV numarasıdır.


Para Birimi: Cari hesap kartına ait işlemlerde geçerli olacak döviz türüdür. Burada verilen döviz cari hesap işlemlerine öndeğer olarak aktarılır.


Banka Hesapları: Bu bölümde cari hesabın çalıştığı banka ve banka hesap numarası bilgileri ilgili alanlarda kaydedilir.


Banka IBAN Kodu Bankalara ait 5 haneli koddur. Yazılması zorunlu değildir.


Ödeme Tipi :Cari hesaba ait satış ve satış iade işlemlerinde otomatik ödeme işlemi öndeğeridir. Burada yapılan seçime göre satış ve satış iade faturaları kaydedilirken ödeme işlemi de kaydedilir. Ödeme tipi alanı;


• İşlem yapılmayacak

• Nakit

• Çek

• Senet

• Kredi Kartı


Seçeneklerini içerir.


İşlem yapılmayacak seçiminde otomatik ödeme işlemi fatura kaydedlirken yapılmaz. Ödeme işlemi ile fatura bağlantısı borç takip penceresinde kapatma işlemi ile kaydedilir.


Nakit seçiminde fatura tutarına ait ödeme işlemi nakit kasa ya da cari hesap nakit tahsilat fişi fatura ile birlikte kaydedilir.

Çek ya da senet seçiminde fatura toplamına ait ödeme hareketi çek ya da senet kaydı oluşturularak fatura ile birlikte kaydedilir.

Kredi kartı seçiminde ödeme bilgileri kredi kartı fişi ile kaydedilir. Kredi kartı hesap tanımları LKS2 Programının Banka bölümünde yer alan Banka Kartları menüsü ile kaydedilir.


E-Fatura sistemi ile entegre çalışan işletmelerde ilgili cari hesaba ait faturalandırma türü;




seçenekleri arasından seçilir.


E Fatura butonu işaretlenir.


Eğer ilgili cari ile e-fatura üzerinden faturalandırma yapılıyorsa Alıcı Posta Kutusu alanından da ilgili carinin işletme tarafından gönderilen entegratör üzerinden alınan e- faturaların alıcı  urn. mail adresi girilir.


Cari Hesap Risk Bilgileri



Cari hesabın riski, cari hesabın ödenmemiş borcu demektir.


Risk kontrolü bir firmanın satış ve Satınalma departmanlarında yoğun olarak yapılan bir işlemdir. Günümüz koşullarında firmalar cari hesaplarla ilişkilerini düzenlerken sadece cari hesap bakiyelerine bakarak karar vermemektedir. Bakiyenin yanında henüz faturalanmamış, ilerde faturalanabilecek irsaliyelerin toplamlarına da bakmakta, buna göre planlama yapmaktadır.

Risk kontrolünün nasıl yapılacağı ve kontrol şekli ile çek/ senetler için risk çarpanları Risk bilgileri penceresinde belirlenir. Risk bilgileri penceresinde aynı zamanda cari hesabın risk limiti, ödeme işlemleri sonunda kapanan risk tutarı ile bu cari hesaba ait karşılıksız çıkan çek ve protesto olan senet toplamları da izlenir. (Risk bilgileri seçeneği cari hesap kartı üzerinde F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alır.) Risk bilgileri penceresinden kaydedilen ve izlenen bilgiler şunlardır:


Risk toplamının neye göre hesaplanacağı ve risk kontrolünün ne şekilde yapılacağı ise pencerede yer alan diğer alanlarda belirtilir.


Risk kontrolü: Risk kontrolünün neye göre yapılacağı bu alanda belirlenir. Risk kontrolü

• Bakiye

• Bakiye + irsaliye

• Bakiye + İrsaliye + Sipariş

• Bakiye + İrsaliye + Sipariş (öneri dahil)


olmak üzere 4 farklı şekilde yapılır.


Bakiye seçiminde risk kontrolü cari hesabın anlık bakiyesine göre yapılır. Cari hesabın bakiyesini etkileyen işlemler şunlardır:

• Faturalar (Proforma faturalar hariç)

• Cari hesap fişleri

• Çek/Senet giriş ve çıkış bordroları (Devir çek/senet fişleri hariç)

• Banka havale fişleri

• Kasadan kesilen cari hesap tahsilat ve ödeme fişleri ile kasadan kesilen faturalar


Bakiye ve irsaliye seçiminde, cari hesabın anlık bakiyesi yanında faturalanmamış irsaliye toplamları da dikkate alınır.

Malzeme fişi cari hesabı borçlandırıyorsa malzeme fişleri risk toplamını artırır. Malzeme fişi cari hesabı alacaklı duruma geçiriyorsa malzeme fişleri risk toplamını azaltır. Malzeme fişi ve faturalandıysa, irsaliye riski alanına etkisi ortadan kalkar. Aynı tutar bakiye riski alanını etkiler.

Risk kontrolünün hangi işlemler için ne şekilde yapılacağı Risk Limiti Aşıldığında bölümünde belirlenir. İşlem sırasında kartta belirlenen risk limiti tutarına göre kontrol yapılır. Yapılan işlemle birlikte limit aşılıyorsa risk aşımı uyarısı alınır.


Bakiye + irsaliye + sipariş seçiminde, cari hesabın anlık bakiyesi, faturalanmamış irsaliye toplamları ve onaylanmış sevk edilebilir durumdaki sipariş miktarları dikkate alınır.


Bakiye + irsaliye + sipariş(öneri dahil) seçiminde, cari hesabın anlık bakiyesi, faturalanmamış irsaliye toplamları ve cari hesaba ait tüm sipariş miktarları dikkate alınır.


Risk limiti aşıldığında tablosunda, kaydedilen sipariş fişleri, irsaliyeler ve diğer cari hesap işlemlerinde cari hesabın risk limitini aşması durumunda kontrolün ne şekilde yapılacağı iigili alanlardan seçilir.


Risk limiti kontrolü; Sipariş, irsaliye ve diğer işlemler için ayrı ayrı ilgili alanlardan yapılabilir aşağıdaki seçenekleriyle yapılır.

İşleme devam edilecek seçeneğinde risk limiti kontrolü yapılmaz.

Kullanıcı uyarılacak seçeneğinde, işlem yapılırken kullanıcı uyarılır ancak işleme devam etmek istenirse işlem kaydedilir.

İşlem durdurulacak seçeneğinde ise risk limitinin aşılması durumunda işleme ait fiş kaydedilmeyecektir.


Risk toplamı izleme alanları


Bu alanlar cari hesap kartı üzerinden risk toplamlarının izlendiği alanlardır. Risk toplamı alanı bakiye ve İrsaliye riski olmak üzere iki seçeneklidir.


Bakiye alanındaki tutar cari hesabın o anki bakiyesine göre yani kapanmamış borcuna göre risk toplamını verir. Bakiye toplamını etkileyen işlemler, cari hesaba kesilen faturalar, gelen ve gönderilen havaleler, cari hesap işlemleri, çek/senet giriş ve çıkış bordrolarıdır.

İrsaliye riski ise cari hesabın irsaliye risk toplamını gösterir. Bu toplam henüz faturalanmamış irsaliye toplamıdır. Cari hesaba ait irsaliyelerin net tutarı, cari hesap irsaliye riskini oluşturur. İrsaliyeler faturaya aktarıldığında, irsaliye net tutarı irsaliye riski toplamından düşülür ve bakiye toplamına eklenir.

Bu alanlara doğrudan bilgi girilemez. İzleme amaçlı kullanılır. Risk toplamının ne şekilde izleneceği ve risk kontrolü yapılacak işlemler Cari Hesap Çalışma bilgileri seçeneği ile belirlenir.

Sipariş (Sevkedilebilir): Onay almış sevkedilebilir durumundaki sipariş riskini belirtir.


Sipariş (öneri) : Öneri durumundaki sipariş riskini belirtir.


Risk limiti: Risk limiti alanında, cari hesap açığının yükselebileceği en yüksek tutar belirtilir. Risk kontrolü ve risk limiti aşımı alanlarında yapılan belirlemelere göre burada verilen limit dikkate alınır ve işlemlerde risk uyarısı kontrolü yapılır.


Kapanan risk: Cari hesabın kapanan risk toplamıdır. Her cari hesap için kullanıcı tarafından girilen ve riski azaltan tutardır. Bu alanın amacı kullanıcının cari hesap riskine doğrudan müdahale edebilmesini sağlamaktır.


Toplu Faturalama İşlemi




1. İşlem Sırasında Belirlenecek

2. Birebir, kararlaştırılacak

3. İşyerlerine Göre


seçeneklerinden istenilen seçim yapılarak kaydedilir.














Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.