Stok Fişleri

Parent Previous Next

Stok Fişleri


Stok Fişleri alanı; Stoklara ilişkin giriş/çıkış fişlerinin işlendiği, lokasyonlar arası stok sevki, sayım gibi işlemlerin yapıldığı, iç kullanım(sarf fişlerinin) stoklarının kaydının tutulduğu bölümdür.



Erişim ağacından Yönetim Sistemi-->Depo Yönetimi/Restoran Yönetimi/Magaza Yönetimi-->Stok Fişleri işlemleri takip edilir.





(15) Fire Fişi


Ürünlerin taşıma veya depolama aşamasında dış etkenlerden dolayı hasar görerek kullanılamaz hale gelmesi veya doğal koşullardan dolayı miktarlarının azalması durumunda envanterden çıkarılmasına yarayan evrak türüdür. Stok Fişleri ekranından elle girilebilir veya sistem tarafından  otomatik olarak düzenlenebilir.







Bu ekranda üretilen mamülün müşteri tarafından iade edilmesi,  satılan  malın kusurundan dolayı geri alınması veya alınan malın kusurundan dolayı geri verilmesi gibi durumlarda    butonuna tıklanarak geri alınan veya geri verilen mallar fire fişi düzenlenilerek deponun stoğundan düşülebilir.



  Stok Fişleri alan başlık bilgileri;






Örneğin;






(16) Sarf Fişi


İşletmenin elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul, işletme malzemesi, yardımcı malzeme, mamul gibi ürünlerin miktarları; işletme ihtiyaçlarında kullanılmak üzere(personel yemek maliyeti gibi) sarf fişi ile stok kayıtlarından düşürülür.







(17) Devir Fişi


Dönem başında lokasyonlardaki malzeme miktarlarını gösteren evrak türüdür. Dönem Devri sırasında otomatik olarak oluşturulabilir. Devir fişi bazı durumlarda elle de düzenlenebilir. Örneğin; X sistemini kullanan bir firma MYASOFT sistemine geçtiği zaman elle devir fişi düzenleyerek tüm gerçekleşmiş stok hareketlerini yeni sisteme entegre edebilir.







Sene sonunda yapılacak devir ile önceki dönemin stok mevcutları sistem tarafından otomatik olarak oluşturulacak Devir fişi ile yeni döneme aktarılır.  



(25) Sevk Fişi


Stoğu/Stokları lokasyonlar arasında nakletmeyi sağlayan evrak türüdür.









(25A) Sevk İade Fişi


Daha önce sevk edilen stok/stokların iade edilebilmesi için düzenlenen evrak türüdür.






(50) Sayım Giriş Fişi


Depo/Lokasyon Sayımı sırasında stok miktarı, fiili stok miktarından fazla olduğu durumlarda, sistem tarafından oluşturulan evrak türüdür. Sistemin stok miktarını arttırır.










Örneğin; 01.01.2014 itibariyle yapılan depo sayımında X stoğundan 150 adet olduğu tespit edilmiş olsun. Ancak depo stok durum raporlarında bu stoğun 140 adet olduğu görülsün. İşte kayıtlardaki stok miktarıyla fiili stok miktarını birbirine eşitlemek amacıyla, sayım girişi ambar fişi düzenlenecektir. Yani 10 adet stoğun ambar kayıtlarına girişleri yapılacaktır.



(51) Sayım Çıkış Fişi


Depo/Lokasyon Sayımı sırasında sayım miktarı, sistemdeki miktardan az ise sistem tarafından oluşturulan evrak türüdür. Sistemin stok miktarını azaltır.








Örneğin; 01.01.2014 itibariyle yapılan depo sayımında X stokunuzdan 100 adet olduğu tespit edimiş olsun. Ancak depo stok durum raporlarında bu stoğun 110 adet olduğu görülsün. İşte kayıtlardaki stok miktarıyla fiili stok miktarını birbirine eşitlemek amacıyla, sayım çıkış fişi düzenlenecektir. Yani 10 adet stoğun ambar kayıtlarından çıkışı yapılacaktır.


 


Myasoft Sistem tarafından; sayım fazlası olan ürünler için sayım çıkış fişi, sayım eksiği olan ürünler için sayım giriş fişi oluşturulur. Böylece sistem envanteri, lokasyon sayımı ile eşitlenmiş olur.



(57) Mix&Match Fişi


Mix&Match paketi hazırlanacaksa; bu paketi oluşturan ürünlerin stok miktarlarından düşülmesi için düzenlenen evrak türüdür.








Örneğin; bir mix&match paketi(ramazan paketi, yılbaşı sepeti gibi)  X, Y ve Z ürünlerinden oluşsun. Bu paket için stok kartı açıldığında bu stok kartının EM  miktarı 0'dır. Bu mix&match stok kartı için mix&match fişi kesildiğinde mix&match paketinin EM'ı artar, paketleri oluşturan X, Y ve Z ürünlerinin stok miktarları ise azalır. Mix&match paketlerinin kasada satışı yapıldıkça da EM'ları azalır. Bu şekilde stok kontrolü sağlanmış olur.



(17) Stok Proses Fişi


Stokların kimisi eksiye kimisi artıya dönmüş, giriş ve çıkışlar yanlış stoklardan yapılmış ise Stok Proses Fişi ile hata giderilebilir. Ayrıca, daha önceden üretim sürecine girmiş veya üretilmekte olan fakat kullanılabilir mamul haline gelmemiş(reçetesi olmayan), yarı mamüller için de üretim fişi yerine stok proses fişi düzenlenebilir.







Stok virman fişinin bir başka kullanım şekli;


Stok virman fişi bazı durumlarda sorumluluk merkezi hareketlerin virmanı olarak değil de, farklı stokların virmanı amacıyla da kullanılabilir. Şöyle ki; Süper market türü yerlerde bazı stokların girişleri yapılırken, bu stoklar farklı birer stok olarak çıkmak durumunda kalabilirler. Örneğin; süpermarketin et reyonuna girişler küçükbaş veya büyükbaş hayvan olarak yapılır. Ancak çıkışlar kıyma, kuşbaşı gibi farklı şekillerde olmak durumundadır. Bu durumda giren stoklar için çıkış, çıkan stoklar içinse giriş işlemi (virman) stok virman fişi ile elle girilmesi gerekir.



(52) Üretim Fişi


Üretim işlemi sonucu üretilen mamül ve yarı mamül türündeki malzemelerin depoya girişini sağlayan evrak türüdür. Üretim fişi ile mamul veya yarı mamülü oluşturan hammaddelerin stok miktarları düşülerek hammadde stok kontrolü sağlanmış olur.










  Ürün stoklarının değerlenmesinde maliyet hesabı;


         


Erişim ağacından Yönetim Sistemi-->Tanımlar-->Parametreler işlemleri takip edildiğinde açılan Parametreler ekranında, Modül alanında Depo Yönetimi Parametreler modülü seçildikten sonra stok fişlerinin parametre değerleri fiilen stokta bulunan malların maliyet değerleri arasından istenen seçim yapıldıktan sonra otomatik olarak hesaplanacaktır.

           

           Örneğin; yukarıdaki ekranda; hammadde ve yarı mamül maliyet hesapları seçilen parametrelere göre otomatik olarak hesaplanacaktır.


             Hammadde maliyet hesabı yapılırken, mal alım faturalarında yer alan alış fiyatları esas alınacaktır.


             Yarı mamullar içinse, reçetelerde tanımlanmış olan alım faturalarında yer alan, ortalama alış maliyeti esas alınacaktır.



Üretim Fişi ekranında butonuna tıklanarak seçilen magazada, daha önce üretimi yapılmış ürünlerin seçilen zaman aralıklarında gerçekleşen satışları üzerinden üretim fişleri düzenlenebilir.



Üretim butonuna tıklandıktan sonra;






Yazdır-Toplu Yazdır seçenekleri ile;



Toplu Stok Fiş/Stok Fiş ekranında Myasoft standart tasarımı kullanılarak veya kullanıcı tarafından düzenlenen bir tasarımlar varsa bu tasarımlar arasından istenilen seçim yapılıp Seç butonuna tıklandıktan sonra; Ekran seçimi ile Windows uygulamasında rapor formunun ön izlemesi yapılabilir veya Yazıcı seçimi ile fiş/fişlerin yazıcıdan çıktısı alınabilir.


Muhasebe Kodları seçeneği ile;



Açılan Muhasebe Kodları ekranından fişe/fişlere ait muhasebe kodu görülebililir veya Tek Düzen Hesabına göre Myasofta entegre edilen muhasebe kodlarından fişe/fişlere kod ataması yapılabilir. Muhasebe Kodları Güncelle seçeneği ile de muhasebe kodları güncellenebilir.


Muhasebeleştir-Toplu Muhasebeleştir seçeneği ile;



Sağ Tıkla-->Toplu Muhasebeleştir işlemleri takip edildiğinde açılan Muhasebeleştirme ekranında; ilgili alanlardan seçilen muhasebeleştirme kriterleri Kriter Kaydet butonu ile kaydedilip, daha sonra Kriter Getir butonu ile de şablon olarak kullanılabilir. Başlat butonuna tıklandıktan sonra da mahsup fişleri oluşturulabilir.


Ürün Yerleştirme Belgesi seçeneği daha sonra anlatılacaktır.






Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.