Yönetim Sistemi ›› Finans Yönetimi ›› Finans Tanımları ›› Gider Tanımları ››
Masraf Tanımları
Satış işlemlerinde fiş/fatura geneline ya da satırdaki işleme uygulanacak masraflar satır türü masraf seçilerek kaydedilir. Masraf sabit bir tutar olarak verilebildiği gibi parametre ve fonksiyon kullanımı ile de belirlenir.
Erişim ağacından Yönetim Sistemleri-->Finans Yönetimi-->Gider Tanımları-->Masraf Tanımları işlemleri takip edilir.
Açılan Masraf Tanımları ekranında yeni masraf kart tanımı yapabilmek için, Ekle butonuna tıklanır veya Sağ Tıkla/F9 tuşuna basılır.
Açılan Masraf ekranında;
Kodu: Masraf Kartına ait işlemlerin yapılacağı, hareketlerin izleneceği koddur. Kod alanı 17 karakter uzunluğunda anahtar bir alandır. Kodlama yaparken sayı ve harf birlikte kullanılabilir.
Açıklama: Masraf Tanım açıklaması yapılbilir.
Özel Kod; İşletmeye özel kategorilendirma yapılmasına yarayan ikinci bir kodlama alanıdır.
Hesap Kodu; Muhasebe(yapılabilir) Hesap Kodu: Masraf tanımına ait işlemlerin, muhasebeleştirme yapıldığında izleneceği hesap kodudur. Kartta verilen muhasebe hesap kodu, fiş ve faturalara öndeğer olarak aktarılır.
KDV; alanından masrafa ait kdv oranı seçilir.
Ana Birim; alanından da masraf birimi seçilir.
Döviz Türü; alanından da hangi döviz türü üzerinden masraf tutarı hesaplanacaksa o döviz türü seçilir.
Kaydet butonuna tıklanır.
Ekstre
Not: Seçilen döneme ait masraf-gider ekstresi örneği aşağıdaki gibidir.
Örneğin; yukarıdaki örnekte Hizmet Açıklaması alanı altından yapılan masrafın Reklam Gideri olduğu görülebilir. Seçilen dönemde, gerçekleşen reklam gider masrafları tarih tarih ayrı ayrı satırlarda listelenmiş olarak görülebilir. Tutar alanından yapılan masrafın kdv'siz hesaplanmış masraf tutarı görülebilir.
Kdv Tutar= TutarXKdv Oranı
Toplam=Tutar+Kdv Tutarı
Masraf Hareketleri
Ayrıca yapılan masraf tanımlarından herhangi biri üzerinde Sağ Tıkla/F9-->Hareketler işlemleri takip edilirse de masrafa ait tüm hareketler ayrı ayrı satırlarda listelenebilir.
Kaydırma çubuğu ilerletildikçe de