Alış Sözleşmeleri
Satın Alınan hizmet veya ürün/ürünler için tedarikçiler ile firma arasında yapılan sözleşmelerin düzenlendiği alandır.
Erişim ağacından Yönetim SistemiàSatın Alma YönetimiàTedarik ZinciriàAlış Sözleşmeleri işlemleri takip edilir.
Satın Alma Sözleşmeler ekranında sol bölümde tedarikçiler, sağ bölümde ise seçili tedarikçi ile yapılan sözleşmeler listelenir.
Sözleşme Türü alanı aktifleştrilirse/işaretlenirse seçili olan sözleşme grubuna göre düzenlenmiş tüm sözleşmeler aynı ekranda görülebilir.
Herhangi bir cari üzerinde Sağ TıklaàCari Ekstresi işlemleri takip edildiği zaman firma ve tedarikçi anlaşmaları sonucu borçlu veya alacaklı olma durumlarını; gün, hafta, ay, yıl gibi belirli dönemler sonunda gösteren cetvel görüntülenebilir. Ayrıntılı Ekstre seçeneği ile de ayrıntılı olarak cari ve firma arasında gerçekleşen tüm hareketler görüntülenebilir. Bu ekranda;
Herhangi bir cari üzerinde Sağ TıklaàHesap Özeti işlemleri takip edildiği zaman Ticari ilişkide bulunan firma ya da tedarikçilerin karşılıklı borç ve alacaklarını gösteren belge(hesap özeti) yıllara göre filtrelenip görüntülenebilir.
Herhangi bir cari üzerinde Sağ TıklaàBorç Takip işlemleri takip edildiği zaman tedarikçinin varsa firmaya olan borçları ve ödemeleri ile firmanın tedarikçiye olan borçları ve yapılan ödemeler takip edebilir. Bu ekranda;
Herhangi bir cari üzerinde Sağ TıklaàCari Grup Değiştir işlemleri takip edildiği zaman seçilen carinin grubu değiştirilebilir.
Tedarikçi Bazlı Sözleşme
Satın Alma Sözleşmeler ekranının sağ bölümünde Ekle butonuna tıklanarak Sözleşme Türü seçildikten sonra veya Sağ Tıkla/F9àEkleàTedarikçi Bazlı işlemleri takip edilerek seçili cari ile firma arasında sözleşme düzenlenebilir. Tedarikçi Bazlı sözleşme türü seçildiği zaman, sözleşme süresi boyuca tüm mal ve hizmet alımlarında bu sözleşme şartları geçerli olacaktır.
Yeni Tedarikçi Sözleşmesi Ekranında sözleşme tarihi seçildikten sonra; sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihleri seçilir. Bu ekranda Ödeme menüsü altında ödeme şekli alanında tıklayarak veya F10 tuşuna basarak;
Pop-up şeklinde açılan Ödeme şekilleri ekranında daha önce tanımlanmış olan ödeme şekilleri arasında istenilen seçim yapılır veya yeni bir ödeme şekli tanımlanabilir.
Yeni Mağaza İskontosu menüsünde yeni mağaza katılım bedeli girilebilir. Eğer yeni mağaza katılım belgesi değilde yeni mağaza iskontosu üzerinden sözleşme düzenlemek isteniyorsa bu alandan iskonto yüzdesi girilebilir.
Hizmet Kod veya Hizmet Açıklama alanlarında tıklanarak veya F10 tuşuna basarak tanımlanmış olan hizmet kartları arasından istenilen hizmet kartı seçilir.
Dönem Sonu İskontoları menüsünde dönem sonunda düzenleyici hesaplara yansıtılacak olan fark hesapları varsa;
Pop-up şeklinde açılan ds kart tanımlarında istenilen kart tanımı seçilir. (Bu kart tanımı aylık %5’lik ise her ayın sonunda %5’lik bir iskonto ds hesaplarına yansıtılır.) Gerekirse yeni bir fark hesap tanımı eklenebilir.
Dönem Sonu Kart Tanımı
Dönem içinde veya dönem sonunda; anlaşmaya göre tedarikçiden satın alma işleminde yapılacak olan iskontolar düzenleyici hesaplara alınmışsa, ilgili fark hesaplarının kapatılması gerekir. Bu hesap farkları haftalık, aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık olarak hesaplara yansıtılabilir. Seçilen döneme göre hesaba % kaç oranda yansıtılacağı belirlendikten sonra dönem sonu kart tanımı yapılır.
Dip İskontolar menüsü; fatura alt iskontoların girilebildiği alandır.
Raf menüsü; kiralanacak olan reyonun lokasyonu seçildikten sonra tarih bilgisi girilip, tutar ve hizmet kod tanımlaması yapılan alandır.
Gondol/Havuz/Kule marketlerdeki rafların en ön ve en arka taraflarına verilen isimdir. Ürünlerin sergilenmeleri açısından stratejik önem taşır. Bu bölümlerde ürünün belirli bir dönem sergilenmesi karşılığında gondol/havuz/kule bedeli alınır. Gondol/Havuz/Kule menüsü; ürünlerin gondol/havuz ve kuleye girmesi halinde firmaya ödenmesi gereken tutarın, lokasyon seçiminin ve hizmet tanımının yapıldığı alandır.(GHK Bedeli gibi.)
Firma promosyona giren ürünlerin tanıtımını yapmak için aylık, üç aylık veya yıllık bültenler halinde kataloglar yayınlar. Tedarikçi talebi ile ürünlerin bu kataloglara dahil edilmesi durumunda bir bedel alınır. İnsört menüsü; ürünlerin satışının yapılacağı lokasyonun seçildiği, ürün insört tutarının girildiği ve hizmet tanımının yapıldığı alandır. ( İnsört bedeli)
Bütün bu menü işlemlerinden sonra daha sonra uygulanmak üzere Kaydet butonuna tıklanırsa kullanıcı sözleşme zamanı gelinceye kadar sözleşme koşulları üzerinde değişiklik yapabilir.
Ancak szöleşmenin herhangi bir görev ataması yapılmadan direkt olarak zamanı gelince uygulanması isteniyorsa da Uygula butonuna tıklanarak tedarikçi bazlı sözleşme kaydedilebilir.
Ürün Bazlı Sözleşme
Satın Alma Sözleşmeler ekranında ürün bazında sözleşme de düzenlenebilir. Ürün Bazlı sözleşme ana ve özel sözleşme olmak üzere iki gruba ayrılır. Eğer tedarikçiden alınan ürün/ürünler için uzun vadede bir sözleşme yapılacaksa firma ile tedarikçi arasında ana sözleşme düzenlenir. Ancak tedarikçiden alınan ürün/ürünler için kısa dönemde bir değişiklik söz konusu olursa seçilen ürün veya ürünler ana sözleşme kapsamında olsa/olsalar dahi başlangıç tarihi geldiği zaman özel sözleşme devreye girer. Bu özel sözleşmenin bitiş tarihinden itibaren mevcut olan ana sözleşme geçerli olacaktır. Ana sözleşmede de özel sözleşmede de aynı ekranlarda aynı işlemler yapılır.
Mevcut bir ana sözleşme varsa aynı ürün/ürünler için başka bir ana sözleşme düzenlenebilir. Bu durumda yeni düzenlenen ana sözleşme başlangıç tarihinden bitiş tarihine kadar eski ana sözleşmenin geçerliliği kalmaz. Ancak yeni ana sözleşmenin bitiş tarihi eski ana sözleşmeden önce bir tarihte ise yeni ana sözleşmenin bittiği tarihten itibaren, satın almada eski ana sözleşmenin bitiş tarihine kadar eski ana sözleşme şartları uygulanır.
Anlaşmanın geçmişe yönelik uygulanması isteniyorsa Evet butonuna tıklanır.
Pop-up şeklinde açılan ekranda anlaşmanın uygulandığı bilgisi verilir. Ayrıca anlaşma kapsamındaki ürünlere fdb (Fiyat Değişim Belgesi)oluşturmak istermisiniz sorusu sorulur. Fdb oluşturmak isteniyorsa Evet butonuna tıklanır.
Daha önce düzenlenmiş sözleşmeler üzerinde Sağ Tıkla/F9 yapıldığı zaman İptal Et şeçeneğini kullanarak anlaşma iptal edilebilir. Sağ Tıkla/F9àYazdır işlemleri takip edildiğinde Ürün Anlaşma Formları ekranından kullanıcı Standart seçeneğini seçip Ekran seçeneğini işaretledikten sonra anlaşmanın standart windows tasarımını farklı bir pencerede görebilir.
Sağ Tıkla/F9àRaf Bedeli Ekle seçeneği kullanılarak daha önce sözleşmede raf bedeli belirtilmemişse raf bedeli belirtilebilir.
Sağ Tıkla/F9àİnsört Bedeli Ekle seçeneği kullanılarak daha önce sözleşmede insört bedeli belirtilmemişse insört bedeli belirtilebilir.
Sağ altta bulunan Anlaşma Aktarımı butonu tıklanarak;
Dosya Yolu alanında anlaşmaya aktarılacak olan ürünlerin listelendiği xls uzantılı dosya seçimi yapılır. Aktar butonuna tıklanır. Böylece excelde düzenlenmiş sözleşme yapılacak olan ürünler sisteme aktarılmış olur. Excel dosyası oluşturulurken;
gibi ürünlere ait ana özellikler girilmelidir.
Log Kaydet butonu ile de aktarım işlemine dair log kaydı tutulabilir.
Aktarım Tamamlandıktan sonra Kapat butonuna tıklanır. Ürünler sözleşmenin düzenlendiği ekranda ürünler bölümünün altında listelenir. Daha sonra ürün bazında sözleşmede yapılan işlemler sırasıyla uygulanır.