Alım Faturaları

Parent Previous Next

Alım Faturaları                                                                                                                                                                                                                            


Mal veya hizmet alındığı zaman, cariye ödenmesi gereken mal bedelini gösteren ticari belgelerin düzenlendiği alandır.



Erişim ağacından Yönetim Sistemi-->Satın Alma YönetimiàAlım Faturaları işlemleri takip edilir.




Alım Faturaları;








Bu faturalarda bulunan numaralar, Myasoft sistem tarafından atanan iki haneli numaralardır. Bu numaralara bakılarak fatura türleri ayırt edilebilir. Örneğin; (01); Yeni Mal Alım Faturası düzenlediği anlamına gelir.





Yeni Mal Alım Faturası ekranında;









1.İskonto ürüne uygulanacak ilk indirim oranıdır. 2. İskontoda ilk indirim uygulandıktan sonra elde edilen tutar üzerinden uygulanan indirimdir.


Bu ekranda Birim Fiyat girildikten sonra,


1. İskonto kolon başlığı altından ilk indirim oranı girilir. 2. İskonto alanından da ikinci bir indirim varsa ikinci indirim oranı girilir.


Not: Bu ekranda seçilen ürünün/ürünlerin; Ürün kartı oluştururken Ürün Özellikleri menüsü altından Ötv Oranı/Oranları girilmişse girilen birim fiyatı/fiyatları üzerinden ötv oranı ve tutarı otomatik olarak hesaplanır.



İndirim Tutarı=Birim Fiyatx1. (2, 3, vb.)İskonto Oranı


Ötv Tutar=Birim FiyatxÖtv Oranı


Tutar=(Birim Fiyat)+(ÖTV Tutar)-(İndirim Tutarı)


Kdv Tutarı= TutarxKdv Oranı


Net Tutar= Tutar+Kdv Tutarı



Not: Eğer düzenlenen fatura ithalat faturası ise alanından fatura işaretlenir.


Kaydet butonuna tıklanarak işlem tamamlanır.



Not: Eğer Sipariş ve İrsaliye üzerinden fatura düzenlemesi yapılacaksa; ilgili cari seçimi yapılır. Cari seçildikten sonra o cariye ait siparişler veya irsaliyeler ekrana çağrılır. Dolayısıyla yukarıdaki işlemlere gerek kalmadan direkt olarak siparişten/irsaliyedenfatura düzenlemesi yapılabilir.



Satın Alınan Ürün Yanında Verilen Promosyon(HÜ) ve Mal Fazlası(MF) Ürünler;



Faturalandırma yapılırken satın alınan malın yanında, aynı cins ve nitelikte maldan bedelsiz olarak fazladan mal verilmesi veya farklı bir ürünün promosyon olarak verilmesi durumunda; satın alınan ürün/ürünlerin maliyet fiyatlarının etkilenmemesi için;





olarak gösterilebilir.

Örneğin; yukarıdaki ekranda seçilen cariden 4 adet Damacana Su alındığında 1 adet Damacana Su olarak verilmiştir.


  1. Burada ilk olarak, maliyet hesabının etkilenmemesi için satın alınan ürün seçildikten ilgili kolon başlıkları kullanılarak satın alınan ürün seçilip, Miktar kolon başlığı altından satın alınan ürün miktarı ve Birim Fiyat kolon başlığı altından da ürünün birim fiyatı girilir.


  1. Daha sonra da ürünün sol yanında bulunan simgesine tıklanarak açılım genişletilir. Buradan da 4 adet ürünün yanında verilen 1 adet promosyon ürünün olarak girişi yapılır. Aynı satırda Miktar kolon başlığı altında miktarı girilir. Bu satırda Birim Fiyat kolon başlığı altından herhangi bir seçim/giriş yapılamaz. Satın alma "0" maliyetli alım olduğu için.




Mal alım faturasına konu olmuş ürünlerin maliyetlerine yansıtılması gereken giderlerin girişleri   simgesine tıklanarak Masraf seçimi yapılarak kaydedilmelidir. Böylece kullanıcılar; ürün maliyetlerini her türlü masrafı göz önünde bulundurarak gerçek değerleriyle ortaya koyabilmektedirler.


Eğer mal alım faturasında satır operasyonu ile girilen/girilecek dip masraflar alım faturasına konu olmuş tüm ürünlere otomatik olarak yedirilir.


Dip Masraf Hesaplaması;























Mahsup Fişi: Kasa hesabını ilgilendirmeyen başka bir ifade ile tamamı nakit olmayan işlemler için düzenlenen fiştir. Mahsup fişi, kasaya ne para giriyorsa, ne de para çıkıyorsa kullanılır. Mahsup fişinde borçlu ve alacaklı hesaplar için iki bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlere borçlu ve alacaklı hesapların kodu, adı ve tutarları yazılır.










                        seçilir.

















Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.