Stok Kontrol
Yönetim Sistemi ›› Magaza Yönetimi ›› Talep Föyleri ››
Stok Kontrol
Mağaza yöneticileri mağazaların stoklarını düzenli olarak kontrol etmelidir. Bu anlamda yöneticiler, sistemde bu alandan ürün stok kontrolleri yapabilir ve duruma göre depo/diğer lokasyonlardan talep edebilirler.
Erşim ağacından Yönetim Sistemi-->Mağaza Yönetimi-->Talep Föyleri-->Stok Kontrol işlemleri takip edilir.
- Açılan Stok Kontrol ekranında 1 alanından ürün grubu seçilip veya 2 alanından ürün türü seçildikten sonra
- Lokasyon alanından ilgili lokasyon seçimi yapılır,
- 3 alanından da ürünlerin aktif-pasif durumlarına göre istenilen seçenek seçilip,
- Ürünleri Getir butonuna tıklanırsa seçilen lokasyonundaki ürün sayım miktarları seçilen kriterlere göre görüntülenebilir.
- Stok Kontrol ekranında; teslim ve satış işlerini EM(Eldeki Miktar) kolon başlığı altında saptanan sayılarla gerçekleştirmeyi sağlar. Stok Kontrolü sayesinde, GAS(Geçen Ayki Satış), BAS(Bu Ayki Satış), OS(Ortalama Satış), Haftalık, Aylık OS, kolon başlıkları altındaki verilerin değerlendirilmesi ile ürünler ne eksik ne fazla, yeterli miktarlarda tedarikçi veya depolardan talep edilerek, mağazada hazır bulundurulur. Böylece ürün satışları aksatılmadan yürütülür.
Burada EM kolon başlığı altındaki değerler;
- Açık Mavi ve EM 0 ise; o ürüne ait mal girişlerinin bulunduğu ancak satış hareketinin olmadığı anlamına gelir,
- Mor ve EM 0 ise; bu ürüne ait mal girişi olmadığı halde satış hareketi olduğu anlamına gelir,
- Sarı ve EM üzerinde bir rakam var ise; o ürün stoklarının çok azaldığı(5'in altına düştüğü) anlamına gelir,
- Kırmızı ise; EM – (eksi) durumuna düşmüş demektir. Bu zemin renginin kırmızı olmasının nedeni ilgili ürünün satış hareketlerinin alış hareketlerinden fazla olmasıdır.
- Siyah ise; ilgili ürünün EM'sinin, stok kartı oluşturulurken Lokasyon Kriterleri-->Ürün Lokasyon Bilgileri alanında belirlenen asgari oranın altında olduğu anlamına gelir.
- Yeşil ise; ilgili ürünün Em'sinin stok kartı oluşturulurken Lokasyon Kriterleri-->Ürün Lokasyon Bilgileri alanında belirlenen azami oranın üstünde olduğu anlamına gelir.
Burada EG(Erime Günü) kolon başlığı altından da mağaza stoklarına giren ürünlerin ne kadar sürede tamamının satıldığı görülebilir. Ürün satış verilerinden gelir.
Stok Kontrol ekranında ürünlerin listelendiği tablonun altındaki kaydırma çubuğu kullanılarak;
- Ürün stokta yokken X müşterisi tarafından talep edilmiş ise Stok Out kolon başlığı altından kontrol edilebilir.
- Ürünlerin GOS kolon başlığı altından Gerçekleşen Ortalama Satış Miktarları görülebilir.
- BM(Bekleyen Miktar) kolon başlıkları altından tedarikçiden veya depodan talep edilen ancak teslim edilmemiş ürün miktarları görülebilir.
- Satış Kayıp ve Tutar kolon başlıkları altında da stok out satışlarının toplam miktarları ve tutarları görülebilir.
- Kaydırma çubuğu ilerletildikçe, Ürün stok kartları açılırken eğer ürünler için asgari miktar belirlenmişse Asgari Miktar kolon başlığı altında görülebilir.
- Eğer mağaza stoklarında ürün daha önce belirlenen asgari miktarın altına düşmüşse de Asgari Miktara Düşülen Tarih kolon başlığı altından asgari miktara düşülen tarih görülebilir.
- Aynı şekilde Azami Miktar kolon başlığı altından da ürünler için azami miktarlar kaydedilmişse görülebilir.
- Eğer bir ürün tedarikçiden veya depodan talep edilmişse Talep Miktar, bir ürüne ait öneri sipariş girilmişse Öneri Sipariş Miktar, bir ürüne ait talep oluşturulmuş ve sipariş emri verilmişse de Sipariş Miktar kolon başlıkları altından ürüne ait sipariş bilgileri görülebilir.
- Bu sipariş kayıtları sayesinde de istenen anda ürün sayımlarını gerçekleştirilebilir ve sonuçları kontrol edilerek aksaklıkları varsa giderilebilir. Mağaza stokları depo bazında takip edilir. Bu işlemlerle günlük kar, eldeki stok ve satın alma bilgilerine dair detaylı raporlar elde edilerek stok maliyetleri en aza indirilmiş olur.
- Kaydırma çubuğu ilerletildikçe, ürün kartları oluşturulurken girilmiş ürün özellikleri ve özel kodlar ilgili kolon başlıkları altından takip edilebilir.
Ürün Özellikleri
- Kullanıcı ürün kartlarını oluştururken Tanımlar-->Parametreler işlemlerini takip ettiğinde açılan ekranda Modül alanından Ürün Özellikleri seçimi yaptıktan sonra varsayılan olarak gelen Bölüm, Reyon, Tip, Renk, Beden, Sezon alanları mağaza işleyişine göre düzenleyebilir.
- Örneğin; yukarıdaki ekranda bir kırtasiye mağazasının bu alanlarının kitap özellikleri olarak yapılandırılmış olduğu görülebilir.
- Stok Kontrol ekranında önceden saptanan sayılarla incelenere talep oluşturulacaksa; Talep Oluşturulacak lokasyon seçimi yapıldıktan sonra istenen ürün veya bir kaç ürün SHİFT/CTRL ile seçildikten sonra Sağ Tıkla-->Talep Oluştur işlemleri takip edildiğinde;
- Açılan Yeni Sipari ekranında Lokasyon alanından Stok Kontrol ekranında seçilen lokasyon varsayılan olarak gelir, değiştirilebilir, Kaynak lokasyon alanından da ürünün/ürünlerin talep edileceği lokasyon seçimi yapılır.
- Talep edilecek ürünün/ürünlerin Miktar kolon başlığı altından miktarı/miktarları girilir ve Kaydet butonuna tıklanırsa stok kontrollü bir talep oluşturulmuş olur. Bu Talep, Mağaza Yönetimi-->Talep Föyleri-->Depo Talebi alanına düşer.
- Böylece kaynak lokasyondan, gereksinmeleri karşılamak ve biriktirim ile alımı örgütlenen maddeler arasında denge kurmak için seçilen lokasyona ürün sevk edilebilir.
Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.