Fiyat Değişim Belgeleri

Parent Previous Next

Fiyat Değişim Belgeleri                                                                                                                                                                                                


Fatura veya anlaşmalar üzerinden çağrılan veya ürün seçim ekranından seçilen ürünlerin, belirlenen zaman aralığı içerisinde veya zaman aralığı belirtilmeden toplu olarak veya tek tek; satış fiyatları üzerinde değişim yapılan alandır.


Bu değişim ürünün alış maliyeti, alış fiyatı, satış fiyatı, DS(Dönem Sonu) maliyeti veya MF(Mal Fazlası) Maliyeti gibi kriterlerler üzerinden düzenlenebilir.



Yönetim Sistemi-->Satın Alma Yönetimi-->Fiyat Değişim Belgeleri işlemleri takip edilir.


Satın Alma Yönetimi-Fiyat Değişim Belgeleri ekranında var olan FDB belgeleri arasında daha önceden uygulanmış olan FDB’’ler aranabilir. Bu belgelerin çıktısı alınabilir. Yeni FDB uygulanacaksa da Sağ Tıkla-->Ekle işlemleri takip edilir veya Ekle butonuna tıklanır.









Bu ekranda ürünler için Yeni SF belirlenirken değişim oranı aşağıdaki parametreler üzerinden hesaplanabilir.


  1. Alış Maliyeti/Giriş Maliyet


Ürünleri satın aldıktan sonra, işletme stoklarına girinceye kadar oluşan giderlerinin malzemenin satın alma bedeline eklenerek oluşturulan maliyete, alış maliyeti denir.




Bu çerçevede bir ürünün alış maliyetini şöyle oluşturmak mümkün ;


-          Satın alma bedeli,

-          Malzemenin işletme stoklarına girinceye kadar olan nakliye ve sigorta giderleri,

-          Malzeme için ödenen komisyon ve gümrük giderleri,

-          İthalat masrafları,

-          Malzemenin yabancı para ile alınması halinde işletme stoklarına girinceye kadar oluşan kur farkları,


Yukarıda saydığımız kalemlerin toplamı “150 İlk Madde ve Malzeme” hesabına girecek malzemenin alış maliyetini oluşturacaktır.


Not: Eğer satın alınan mal herhangi bir sözleşme kapsamında alınmadıysa ürünün alış maliyeti/giriş maliyeti son mal alım faturasındaki tutar kadar olacaktır. Bu faturadaki maliyet,  satın alınan malın MF’sı varsa promosyon olarak düşülmüş veya indirim uygulanmış, iskontolar düşülmüş maliyettir.



  1. Satış Fiyatı;


Ürün Kartı oluşturulurken Alış/Satış Fiyatları menüsü altında belirlenen ilgili ürünün mağaza satış fiyatıdır.


  1. MF Maliyet;

Satışı yapılan malın yanında aynı cins ve nitelikte maldan bedelsiz olarak fazladan mal verilmesi veya promosyon verme olarak kabul edilmektedir.


Not; Promosyon olarak verilen malların bedelleri bunları verenler yönünden
pazarlama ve satış gider niteliği taşımakta olup, verenler bu bedelleri gider yazabilir. Bu durumda ürün giriş/maliyet fiyatından mal fazlasının düşülerek hesaplanmasına MF Maliyet denir. Bu hesaplama yapılırken alış fiyatı üzerinden promosyon indirimi uygulanarak ya da promosyon olarak verilen fazla ürünler maliyet fiyatından düşülerek hesaplama yapılır.



  1. Dönem sonu maliyet;


7 ile başlayan hesaplar ilk önce yansıtma hesaplarına aktarılır, daha sonra gelir tablosu hesaplarına aktarılır. Böylece gider hesaplarının gelir tablosuna gider olarak yazılması sağlanır.


Not; Böylece dönem boyunca gerçekleşen giderlerin hesap dönemi sonunda gelir tablosuna yansıtılması ile DS Maliyet hesapları yapılabilir.


Not; 7 ile başlayan hesaplar Gider Yansıtma Hesaplarıdır.( Bknz. Muhasebe Hesap Planı)



  1. Alış Fiyatı;


Ürün Kartları oluşturulurken Alış/Satış Fiyatları menüsü altından girilmiş olan ürün alış tutarıdır.


Not; Alış fiyatı şadece ürünün alış değerini kapsar, alışla ilgili diğer masrafları kapsamaz. Bu sebeple alış bedeli maliyet bedelinden farklıdır. Maliyet bedeli alış bedelini de içeren bir kavramdır.





Yeni FDB düzenlenirken kullanılan alanlar;


































Aktarımın yapılacağı xls uzantılı dosya hazırlanırken; dosyada  Ürün kodu, Ürün Açıklaması ve YeniSF alan başlıkları altında fiyat değişim belgesi uygulanacak ürün/ürünlere ait bilgiler girilmelidir.















Görev Ataması yapılmışsa kullanıcı uygulanacak olan fiyat değişim belgesini seçtikten sonra Sağ Tıkla/F9àUygula işlemlerini takip edilerek FDB uygulanır. Aynı şekilde fiyat değişim belgesi seçildikten sonra Sağ Tıkla/F9àİptal işlemleri takip edilerek de fiyat değişim belgesi iptal edilebilir. Uygulama onaylanacaksa; pop-up şeklinde ekrana gelen Onay kutusunda Evet butonuna tıklanır.


Evet butonu tıklandıktan sonra uygulamanın gerçekleştiğini gösteren bir uyarı ekrana gelir. Tamam butonuna tıklanır.



Copyright © 2014 by ADAMPOS. All Rights Reserved.